Britanski kralj Čarls danas će biti krunisan u Vestminsterskoj opatiji, u simboličnoj ceremoniji koja predstavlja kombinaciju vjerske službe i slavlja. Krunisan će biti zajedno sa Kamilom, kraljicom suprugom, i on će tako postati 40. vladajući monarh krunisan u toj opatiji od 1066. godine.

Ipak, Čarls će ostati upamćen kao najduži nasljednik u britanskoj istoriji, budući da je proveo sedam decenija kao prvi u redu za presto, piše Skaj njuz.

“Cijeli život on se pripremao za ovu ulogu”, rekao je kraljevski komentator Kristofer Vorvik.

Kralj Čarls Treći i njegova supruga Kamila otišli su iz Bakingemske palate u Vestminstersku opatiju. Nacionalnu himnu odsvirao je vojni orkestar dok su se uputili ka opatiji.

Pripadnici britanskih oružanih snaga marširaju ulicama vestminstera. Skaj njuz prenosi da su vojnici nedeljama trenirali za ovaj trenutak.

Nakon decenija privrženosti i 18 godina braka, kralju Čarlsu III konačno će se ostvariti san kad pored njega krunišu i njegovu suprugu Kamilu. Ona je bila sastavni dio njegovog života uprkos tome što je njihova duga veza predstavljala izazov britanskim institucijama i izazvala snažan otpor javnosti. Kamila će u londonskoj Vestminsterskoj opatiji biti pomazana i krunisana uz prisutnost svjetskih vođa.

Krunisanje možete gledati OVDJE.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!