Teniski-teren-Srpska-open-foto Srpskainfo
Posebno odjeljenje Republičkog javnog tužilaštva provjerava navode iz prijave u vezi sa nezakonitostima oko izgradnje teniskih terena u Banjaluci.

„Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala u saradnji sa MUP-om Republike Srpske vrši provjere i prikuplja potrebna obavještenja radi provjere navoda prijave u vezi sa izgradnjom teniskih terena u Banjaluci“, navodi sekretar Republičkog javnog tužilaštva Dragica Tojagić za Capital..

Ona u odgovoru kaže i da „izvještaj MUP-a RS vezan za do sada preduzete radnje, tužilaštvo još nije zaprimilo“.

Prema objašnjenjima tužioca koji je insistirao na anonimnosti, „provjera navoda“ podrazumijeva predistražne radnje i znači da još nije otvorena zvanična istraga.

„To praktično znači da je tužilaštvo zaprimilo prijavu u kojoj se tvrdi da su prilikom izgradnje teniskih terena počinjene neke nezakonitosti, a to u ovom konkretnom slučaju može biti prijava narodnog poslanika Nebojše Vukanovića koji je javno rekao da je podnio prijavu protiv gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića i premijera Srpske Radovana Viškovića. Tužilaštvo je izdalo nalog MUP-u da provjeri navode iz te prijave i prikupi potrebna obavještenja vezana za te navode“, objašnjava za CAPITAL republički tužilac.

On ističe da je sada na potezu MUP koji tužilaštvu treba da podnese Izvještaj o preduzetim mjerama i radnjama.

„Ukoliko MUP utvrdi da su počinjene nezakonitosti, on tužilaštvu može podnijeti i Izvještaj o počinjenim krivičnim djelima i tužilaštvo onda na osnovu toga može da izda naredbu o otvaranju istrage. Ali isto tako, ako je policija postupajući po nalogu tužioca izuzela svu dokumentaciju, prikupila dokaze i uzela sve potrebne izjave, tužilaštvo može da podigne optužnicu i bez izdavanje formalne naredbe o pokretanju istrage“, objašnjava on.

U svakom slučaju, nastavlja on, čim je tužilaštvo MUP-u izdalo nalog da izvrši provjere navoda iz prijave, znači da je tužilac ocijenio da u prijavi ima dovoljno elemenata za sumnju da je počinjeno nešto nezakonito.

„Pošto iz tužilaštva kažu da „još nisu zaprimili izvještaj MUP-a vezan za do sada preduzete radnje“, to znači da tužilac očekuje Izvještaj o preduzetim mjerama i radnjama, odnosno znači da je izdao konkretan nalog policiji koju dokumentaciju treba da izuzme i od koga da uzme izjave“, kaže on.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!