Gimnazija-Skola

Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola banjalučke regije Ljuban Bajić izjavio je da je nakon tragedije u Beogradu potrebno više razgovarati sa djecom, uočavati promjene u njihovom ponašanju i razmisliti o mogućnosti uvođenja školskog policajca.

Bajić je apelovao da svi prosvjetni radnici djeluju preventivno, odnosno da pokušaju uočiti promjene ponašanja kod djece.

– Imamo 94 indikatora koji ukazuju na promjene u ponašanju djece. Potrebno je da na vrijeme reaguje pedagoška služba, razredni starješina i roditelji, odnosno da se svi zajedno uključimo u brigu o djeci – rekao je Bajić.

Bajić je ukazao na potrebu da se otvore razgovoro o organizaciji rada i zaštiti učenika u školama i uočavati promjene ponašanja kod djece u školama gdje je neophodan angažman nastavnika, roditelja, psihologa i republičkih institucija.

On je naveo da treba razmotriti mogućnost da Ministarstvo unutrašnjih poslova obezbijedi jednog policajca na više škola, koji će obilaziti objekte ili jednog policajca na jednu školu kao što je bilo ranije.

– To je imalo efekta, pozitivno je djelovalo na bezbjednost učenika – rekao je Bajić.

On je napomenuo da se u školama u Srpskoj redovno održavaju radionice o vršnjačkom nasilju, štetnosti interneta i društvenih mreža, te da postoji dobra saradnja sa predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova, koji su česti predavači o tim temama.

– Djeca su često sama. Provode vrijeme na telefonima i računarima, manje se igraju i manje se druže. Poslije dolazi do problema koje je teško predvidjeti. Moramo da uočimo svaku promjenu ponašanja učenika i da na vrijeme reagujemo – istakao je Bajić.

On je naveo da je u odjeljenjima optimalan broj učenika, ali da je veći pritisak na nastavnike nego ranije, te da je problem i izostanak komunikacije između nastavnika i roditelja.

– Zbog toga moramo biti svi uključeni, da roditelji češće razgovaraju i sa razrednim starješinama i nastavnicima. Ima i onih koji se ne odazivaju na roditeljske sastanke i konsultacije. To je problem u regionu, ne samo kod nas – naveo je Bajić.

U pucnjavi u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u Beogradu juče je ubijeno osmoro djece i jedan radnik obezbjeđenja, a šestoro đaka i jedan nastavnik su ranjeni. Policija je uhapsila učenika K.K. koji je počinio taj zločin.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!