U Gradišci je kod spomen-obilježja služen parastos za 283 poginulih Srba prije 28 godina u egzodusu iz Zapadne Slavonije u hrvatskoj zločinačkoj akciji “Bljesak”, u kojoj je ubijeno 114 civila, među njima 56 žena i osmoro djece do 14 godina.
Položeni su vijenci i cvijeće.

Vijence su u ime institucija Republike Srpske položili predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Danije Egić, ministar trgovine i turizma Denis Šulić i izaslanik srpskog člana i predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović.

Vijence su položile delegacije Narodne skupštine Republike Srpske i Parlamentarne skupštine BiH, grada Gradiške, Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, nevladinih organizacija i udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske i NOR-a, kao i Udruženja protjeranih Srba iz Zapadne Slavonije i gradskih udruženja.

Градишка - парастос (Фото: РТРС)

Pvog maja 1995. godine je 16.000 pripadnika hrvatskih oružanih snaga napalo je 15.000 Srba u Zapadnoj Slavoniji koja je bila pod zaštitom UN.
U zločinačkoj hrvatskoj vojno-policijskoj akciji “Bljesak” na Zapadnu Slavoniju 1. i 2. maja 1995. godine, prema podacima Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih, ubijena su 283 lica, od čega 114 civila, među kojima osmoro djece do 14 godina i 56 žena.

U akciji je protjerano 15.000 Srba iz Zapadne Slavonije.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!