vojnički-pasulj-

Danas se obilježava Međunarodni praznik rada, čiji je cilj ukazati na poteškoće s kojima se radnici suočavaju. Običaj je da se za Prvi maj jede pasulj. Znate li zašto je to tako?

Pasulj je stigao u Evropu u 16. vijeku. Đanbatista Barpo je u knjizi “Poslastice poljoprivrede i sela” naveo da je ova namirnica posebno zdrava za bubrege i slezenu. Pasulj je bio popularan i na dvoru.

Kada se Katarina de Medici udala za Henrija II, sa sobom je povela nekoliko kuvara te je u francusku kuhinju “uvela” pasulj.

Bivši američki predsjednik Ulises S. Grant je zahtijevao da se na njegovoj inauguraciji 1868. godine služi njegovo omiljeno jelo – zapečeni pasulj.

Ipak, pasulj su najviše konzumirali siromašni pa je tako nazvan “sirotinjskom” hranom. U Sjedinjenim Američkim Državama se tokom Velike depresije poticala konzumacija pasulja zato što je bogat bjelačevinama i predstavlja odličnu zamjenu za meso, prenosi Klix.

Energetska vrijednost 100 grama pasulja je 333 kalorije, od čega je 60 odsto ugljikohidrata. Radnici su nakon jedne porcije bili spremni za težak i dugotrajan rad. Ova namirnica se inače dijeli ljudima kao simbol pravog radničkog jela.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!