U skladu sa Zakonom o praznicima Republike Srpske („Sl.Glasnik RS“ br.43/07) neradni dani povodom republičkog praznika – Međunarodnog praznika rada su:

– 1. i 2. maj 2023. godine (ponedjeljak i utorak).

– 9. maj (utorak).

U dane praznika Republike ne rade republički organi i organizacije, organi jedinice lokalne samouprave, preduzeća, ustanove i druge organizacije i lica koja profesionalno obavljaju uslužne i proizvodne djelatnosti.

U skladu sa Odlukom o određivanju radnog vremena pravnim licima i preduzetnicima, koji obavljaju trgovinsku, zanatsku i uslužnu djelatnost na području grada rade – 1. i 9. maja:

– u vremenu od 00.00 do 24.00 časa pravna lica i preduzetnici koji obavljaju djelatnost proizvodnje hljeba, peciva, svježe tjestenine i kolača, i prodaja istih; trgovinski objekti tipa „dragstor“ i trgovinski objekti u autobuskim i željezničkim stanicama i na benzinskim pumpnim stanicama, te

– u vremenu od 8 do 21 čas – trgovine na malo pogrebnom opremom.

Navedeni subjekti mogu da rade i 2. maja, a uz njih drugog dana republičkog praznika na području grada Banje Luke u periodu od 8 do 16 časova mogu da rade i pravna lica i preduzetnici koji obavljaju trgovinsku, zanatsku i uslužnu djelatnost, te trgovački centri u vremenu od 8.00 do 22.00 časa.

Poslodavci su radnicima, koji budu radili u dane predstojećih praznika, dužni da omoguće ostvarivanje prava u skladu sa zakonskim propisima o radu.

Ugostiteljski objekti radiće u skladu sa Odlukom o određivanju radnog vremena ugostiteljskim objektima na području grada Banjaluke.

Na Međunarodni praznik rada, u ponedjeljak 1. maja, mimo Odluke o određivanju radnog vremena pravnim licima i preduzetnicima, koji obavljaju trgovinsku, zanatsku i uslužnu djelatnost na području grada, u vremenu od 7 do 13 časova, imaju mogućnost da rade i prodajni objekti samostalnih preduzetnika koji se bave trgovinom na malo mesom.

Ovo je u skladu sa zaključkom donesenim na zahtjev Zanatsko-preduzetničke komore Rapublike Srpske – podnesen u ime Zanatsko-preduzetničke komore regije Banjaluke kojim se daje mogućnost rada na dan republičkog praznika – 1. maja 2023. godine, saopšteno je iz Gradske uprave.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!