Banjaluka je najveći grad Republike Srpske koji obitava na obalama rijeke Vrbas.

Njena istorija, ljubazni stanovnici i mnoštvo sadržaja mamac su za turiste kako iz drugih dijelova Republike Srpske tako i za one iz regiona i svijeta.

Grad na Vrbasu ima da ponudi mnogo toga i to je jedan od razloga zašto turisti sa sobom odnose najljepše moguće uspomene i često se vraćaju u ovaj grad.

U nastavku teksta donosimo vam pregled nekih od lokacija koje su nezaobilazne za turiste koji odluče da posjete grad na Vrbasu.

Banski dvor

Banski dvor je kulturni centar u Banjaluci. Izgrađen je u periodu 1931-1932. godine, kao sjedište bana Vrbaske banovine Kraljevine Jugoslavije.

Park Petar Kočić

Park Petar Kočić je gradski park u Banjaluci. Smješten je u mjesnoj zajednici Centar.

Park Petar Kočić je jedan od dva najpoznatija parka u Banjaluci, drugi je park Mladen Stojanović.

Park nosi ime po Petru Kočiću, velikom srpskom, piscu, pjesniku i političaru, rođenom u selu Stričići na Manjači.

Park Petar Kočić je revitalizovan 2006. godine i sa izgrađenim Muzičkim paviljonom proglašen je najuspješnijom infrastrukturnom građevinom u BiH.

Džamija Ferhadija

Ferhat-pašina džamija, odnosno Ferhadija džamija, središnja je džamija Banjalučkog muftiluka. Predstavlja jedno od najvećih dostignuća islamske arhitekture 16. vijeka u BiH.

Jedna je od tri najznačajnije džamije u BiH, uz Gazi Husrev-begovu u Sarajevu i Aladžu džamiju u Foči.

Tvrđava Kastel

Tvrđava Kastel je najstariji istorijski spomenik u Banjaluci.

Najstariji tragovi naselja na području Banjaluke su ostaci neolitskog gradinskog naselja koji su upravo pronađeni na prostoru gradske tvrđave Kastel.

Nalazi se u središnjem dijelu grada, koji dominira lijevom obalom Vrbasa.

Tvrđava je sa svih strana opasana kamenim zidinama, na kojima su podignute puškarnice i osmatračnice, što govori da je u prošlosti bila veoma snažno vojničko utvrđenje.

Vožnja dajak čamcem

Vrbas je jedna od najljepših rijeka u BiH i glavni vodotok Banjaluke koji protiče kroz središte grada.

Vrbaski čamac pod nazivom “dajak“ je specifičan čamac samo za rijeku Vrbas i grad Banjaluku, kao što je gondola za Veneciju.

Pretpostavka je da je vrbaski čamac nastao kada i grad Banjaluka. Tokom vijekova, ovo neobično plovilo je postalo simbolom grada, ostavivši traga u kulturi Banjalučana.

Samostan Marija zvijezda

Samostan Marijina zvijezda izgrađen je za neobično kratko vrijeme: 20. avgusta 1925. godine udaren je temelj, a već godinu dana kasnije gradnja je bila gotova i urađen je svod.

Starohrišćanski i romanički elementi oblikuju ogroman prostor trobrodne bazilike na tačno promišljen, originalan način, s obzirom na to da je središnja lađa dugačka šezdeset, a široka 10 metara.

Banjalučka pivara

Banjalučka pivara je kompanija sa 145 godina dugom tradicijom u proizvodnji piva. Ova kompanija, sa sjedištem u Banjaluci, jedini je proizvođač piva u Republici Srpskoj i jedna od najvećih kompanija u prehrambenoj industriji Republike Srpske i BiH.

U malom mjestu pokraj Banjaluke, vrijednim radom monaha Trapista iz samostana Marija Zvijezda 1873. godine nastala je Banjalučka pivara.

Osnivač Banjalučke pivare je redovnik Franc Pfaner, koji je polovinom 19. vijeka sa drugim Trapistima došao u Banjaluku.

U Delibašinom selu, osniva samostan i pokreće proizvodnju piva, a zatim i sira.

Park Mladen Stojanović

Park “Mladen Stojanović” je najveći gradski park u Banjaluci. Smješten je u mjesnoj zajednici Rosulje, između ulica Dr Mladen Stojanović i Bulevar srpske vojske i zauzima površinu od 10 hektara sa bujnom vegetacijom.

U parku se održavaju koncerti, mjesto je okupljanja profesionalnih i sportista rekreativaca, postoje dječiji sadržaji, kao i teniski tereni TK “Mladost”.

Izletište Banj brdo

Spomenik palim Krajišnicima, u Narodno-oslobodilačkoj borbi (1941-1945) protiv fašizma, nalazi se na vrhu Banj brda (431m nadmorske visine) koje dominira Banjalukom. Udaljen je oko pet km od Grada, a put je cjelom dužinom asfaltiran.

Spomenik, mauzolejskog tipa (visine 13 m i dužine 24 m), rad je jednog od najvećih jugoslovenskih kipara i majstora memorijalne plastike Antuna Augustinčića.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!