Teško do pomjeranja zacrtane trase autoputa

88
BANjALUKA – Pomjeranje zacrtane trase autoputa od Banjaluke do Prijedora kroz tri sela teško je očekivati jer bi to sve uticalo i na prolongiranje same realizacije tog projekta.

Stav je to resornog ministra saobraćaja i veza RS Nedeljka Čubrilovića na nezadovoljstvo mještana tri sela Verići, Gornja Omarska i Bistrica koji i dalje traže da trasa autoputa od Banjaluke do Prijedora kroz njihova sela bude pomjerena kako bi bilo izbjegnuto rušenje 45 objekata.

– To je teško očekivati. U suštini, kada bi sve što mještani tih sela traže bilo ispunjeno to bi značilo odgađanje projekta za minimum još dvije godine. Dakle, ne utičem na to da li će to biti ili neće, jer to nije moja nadležnost, ali to je moje viđenje cjelokupne situacije – rekao je “Glasu Srpske” Čubrilović.

Naglasio je da je to teško očekivati i jer su sve procedure okončane i u Narodnoj skupštini RS koja je usvojila sva potrebna akta za realizaciju pomenutog projekta.

– Trebalo je vidjeti da li je moguće ispuniti njihove zahtjeve prije nego što je Parlament usvoji potrebnu dokumentaciju. Završena je eksproprijacija zemljišta skoro na čitavom prvom dijelu prema ugovoru – naveo je Čubrilović koji je krajem marta i razgovarao sa predstavnicima Verića, Bistrice i Gornje Omarske.

Čubrilović je naglasio da koncesionar i koncedent imaju svoje uslove koje treba da poštuju pri uvođenju projekta u potpunu realizaciju.

Sa predsjednicima savjeta ovih mjesnih zajednica juče nismo uspjeli stupiti u kontakt jer se niko nije javljao na brojeve telefona.

Mještani Verića, Gornja Omarska i Bistrica i ranije su protestovali i predavali peticiju parlamentu Srpske za pomjeranje trase autoputa kroz njihova naselja i to kada su poslanici još polovinom 2021. godine po hitnom postupku raspravljali i usvajali prijedlogu zakona o posebnom postupku eksproprijacije radi izgradnje autoputa Banjaluka – Prijedor.

Gradnja autoputa na principu koncesije od Banjaluke do Prijedora počela je u septembru prošle godine, a procijenjeno je da će ovaj projekat koštati 297 miliona evra. Autoput Prijedor – Banjaluka biće dug 40,7 kilometara sa pristupnim petljama u Prijedoru, Omarskoj i Kuljanima kod Banjaluke. Rok za izgradnju je pet godina. Ugovor sa kineskom kompanijom “Shandong Hi-Speed International (SDHS)” potpisan je još 2018. godine, a ta kompanija obezbijedila je novac za gradnju, a koji će vraćati kroz putarinu, koju će naplaćivati punih 30 godina. Iz kompanije “Shandong Hi-Speed International (SDHS)” još ranije su naveli da će brzina gradnje autoputa zavisiti od eksproprijacije zemljišta.

Eksproprijacija

Do sada je isplaćena i veliki iznos na ime eksproprijacije zemljišta za potrebe gradnje autoputa od Banjlauke do Prijedora. Prema posljednjim dostupnim informacije za te namjene do kraja oktobra prošle godine utrošeno 2,6 miliona marak

Izvor: GLAS SRPSKE

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!