Lijekovi (1)
Jednostavan čin ispijanja lijeka toplim napitkom može promijeniti način na koji lijek djeluje i možda ugroziti vaše zdravlje.Evo šta treba da znate.

Interakcije hrane i lijekova se obično dešavaju kroz tri različita tipa mehanizama, kaže dr. Ronald Stram, direktor Centra za zdravlje i liječenje u Njujorku.

“Hrana može povećati brzinu ili obim apsorpcije lijeka, smanjiti brzinu ili obim apsorpcije ili imati direktan farmakološki efekt”, kaže Stram.

Antibiotici / kisela hrana i mliječni proizvodi – Visoko kisela hrana, poput pića s kofeinom, može smanjiti efikasnost antibiotika kao što je penicilin. Ako uzimate penicilin, konzumirajte kiselu hranu, uključujući meso, živinu, kafu, kukuruzni sirup i šećer, jedan sat prije ili dva sata nakon uzimanja lijeka. Sačekajte dva sata prije i poslije uzimanja ovih antibiotika ako želite da konzumirate mliječne proizvode.

Antidepresivi / sir, soja sos i sos za pečenje – Preskočite sir ako ste na inhibitorima monoamin oksidaze.

Koriste se za liječenje depresije i anksioznih poremećaja, a mogu reagovati na hranu bogatu tiraminom, koji se nalazi u zrelim sirevima.

Zgrušavanje krvi

Miješanje inhibitora monoamin oksidaze s hranom koja sadrži tiramin, kao što je sir ili fermentisana ili kisela hrana, može podići krvni pritisak do opasnih nivoa.

Antikoagulansi / riblje ulje i špinat – Antikoagulansi kao što je varfarin spriječavaju stvaranje krvnih ugrušaka. Riblje ulje je, na primjer, zdravo za srce, ali je i blago protiv zgrušavanja, a s druge strane, tamno-zeleno lisnato povrće i druga hrana koja sadrži vitamin K može povećati zgrušavanje, pa ograničite ili izbjegavajte špinat, brokoli, kelj, repu i zelje, prenosi Avaz.

Jedite bobice

Statini/sok od grejpa i narandže – Jedite bobice ili drugo voće umjesto jutarnjeg grejpa ako uzimate lijekove za snižavanje holesterola koji se zovu statini. Pijenje soka od grejpa istovremeno s uzimanjem statina dovodi do akumulacije lijeka u tijelu. Grejpfutt usporava razgradnju lijeka, što dovodi do viših nivoa i raznih zdravstvenih problema.

Narandže mogu imati sličan efekt. Može doći do oštećenja jetre i, u rijetkim slučajevima, ozbiljnog oštećenja bubrega i mišića.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!