savjet-ministara-bih-2-872x610

Sedam ministarstava u sklopu Savjeta ministara BiH u prošloj godini je na ime troškova reprezentacije „utuklo“ blizu pola miliona maraka.

Tako stoji u odgovorima koje su poslanici Našeg bloka u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Aidi Baručija proslijedili iz sedam ministarstava, a koji će se sutra naći na dnevnom redu redovne sjednice PSBiH.

FOTO: PARLAMENTARNA SKUPŠTINA BIH
FOTO: PARLAMENTARNA SKUPŠTINA BIH

Odgovor su poslali Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, Ministarstvo civilnih poslova, Ministarstvo komunikacija i prometa, Ministarstvo pravde, Ministarstvo finansija i trezora, te Ministarstvio odbrane.

U odgovorima nije navedeno na šta se konkretno trošio novac, ali iz ranijih revizorskih izvještaja bilo je vidljivo da se troškovi reprezentacije uglavnom odnose na plaćanje hrane i pića u ugostiteljskim objektima tokom radnih sastanaka, te kupovinu poklona.

Iz odgovora upućenih Baručiji vidljivo je da je najviše novca na reprezentacije utrošilo Ministarstvo odbrane, uključujući Oružane snage BiH-  ukupno 211.164 KM. Iz ovog Ministarstva napominju da nisu probili limit koji im je budžetom odobren, a koji iznosi 330.000 KM na ime reprezentacija.

Ističu da je internim pravilnikom korištenje reprezentacije regulisano za pokrivanje aktivnosti za obilježavanje Dana OS BiH, te pješadijskih pukova koji baštine prijašnje vojne strukture, kao i provođenje međunarodnih multilateralnih i bilateralnih sastanaka.

– Nadalje, troškovi reprezentacije uključuju i obilježavanje vjerskih praznika u skladu sa planovima kancelarije za vjersku službu. Troškovi reprezentacije su i unutrašnja reprezentacija korištenja servisa Službe za zajedničke poslove institucija BiH – navodi se u odgovorui iz ovog Ministarstva.

Široke ruke po pitanju reprezentacija prošle godine je bilo i Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH na čijem čelu je u to vrijeme bio aktuelni ministar Staša Košarac. Ministarstvo je potrošilo ukupno 59.876, 68 KM na ime reprezentacija ali nije precizirano gdje je novac potrošen.

Nisu štedjeli ni u Ministarstvu pravde BiH koje je na reprezentacije potrošilo 48.560, 38 KM, dok je sličnu sumu za iste namjene utrošilo i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH (48.723, 50 KM).

Miloš Lučić
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Zanimljivo je da je na čelu Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice u to vrijeme bio Miloš Lučić koji je uhapšen u decembru prošle godine pod sumnjom da je zloupotrijebio službeni položaja. Tačnije, na teret mu se, između ostalog, stavlja trošenje sredstava namijenjinih za reprezentaciju, ali i da je nezakonito servisirao vozila kod neovlaštenih osoba, vršio zloupotrebe pri zapošljavanju kao i niz drugih nezakonitosti koje su obuhvaćene istragom.

I Ministarstvo civilnih poslova BiH prošle godine je potrošilo 46.986, 04 KM na ime reprezentacija, dok je Ministarstvo komunikacija i prometa BiH bilo mnogo skromnije te je potrošilo 32.615, 34 KM što je pola predviđenog budžeta za te namjene.

Najskromnije, po pitanju reprezentacija, bilo je Ministarstvo finansija i trezora BiH koje je potrošilo tek 19.954, 40 KM.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!