Domaća hrana na vrhu menija ugostitelja tokom teniskog spektakla

98

BANjALUKA – Tradicionalna hrana, ali i rakija, sokovi, vina i pivo sa potpisom “Made in Srpska” treba da zauzmu centralnu poziciju na meniju ugostitelja jer su autohtoni proizvodi najbolji mamac da se inostrani turisti, koji u velikom broju stižu na predstojeći teniski spektakl, ponovo vrate u Banjaluku i još bolje je pozicioniraju na mapi turistički poželjnih mjesta u regionu.

Veliki teniski turnir, na kojem će nastupiti najbolji svjetski igrači predvođeni Novakom Đokovićem, Srpska open biće održan od 16. do 23. aprila, a u Privrednoj komori RS kažu da je ova sportska manifestacija prilika da se gosti iz regiona i šire upoznaju sa turističkom i gastronomskom ponudom najvećeg grada Srpske.

– Smještajni kapaciteti u Banjaluci su zbog Srpska opena već poprilično popunjeni, a ugostitelji bi trebalo da igraju na kartu domaćih proizvoda jer turisti žele da probaju autentičnu hranu i piće i vide šta banjalučka i privreda Srpske može da ponudi. I upravo to treba da im bude ponuđeno tokom turnira jer time se pozicioniramo na mapu turistički poželjnih mjesta u regionu – rekli su u Privrednoj komori Srpske.

Iz Komore su naglasili da postoji veliki potencijal, ali da je potrebno još raditi kako bi domaći proizvodi bili konkurentniji i prepoznatljivi na tržištu, a jedna od prilika za to je upravo ovaj turnir gdje bi promocijom domaćih proizvoda bio napravljen iskorak.

Zamjenik predsjednika i član Upravnog odbora Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma RS “Horeka” Goran Kurtinović saglasan je da je predstojeći turnir sjajna prilika za promociju domaće hrane i pića, naglašavajući da ova branša u budućnosti planira dodatno da obogati ponudu upravo autohtonim proizvodima.

– Domaći sokovi, vino, rakije, sve je to dio naše ponude. Tragamo i za zakonskim rješenjima koja neće biti prepreka da se proizvodi malih proizvođača nađu u našoj ponudi, nevezano za Srpska open koji ćemo iskoristiti da gostima prezentujemo razne domaće sireve, kajmak, slaninu, naše ćevape, kobasice. Svaki restoran teži da ponudi nešto jedinstveno, što gost nema priliku da proba negdje drugdje – rekao je Kurtinović.

Promotor banjalučkog ćevapa i poznate manifestacije “Ćevap fest” Nebojša Kuštrinović kaže za “Glas” da je Srpska open idealna prilika da se promoviše i početak brendiranja ovog gastro proizvoda.

– Planiramo da brediramo banjalučki ćevap kao jelo sa geografskim porijeklom, da ovaj domaći specijalitet dobije zaštitni znak za Evropsku uniju. Ljubitelji bijelog sporta koji dođu u naš grad, a ne probaju ćevap, mogu računati da nisu bili u Banjaluci – našalio se Kuštrinović.

Najpoznatiji banjalučki mesar Lazo Šešić kaže da se u njegovim roštiljnicama služi isključivo domaća hrana te da se uveliko pripremaju da turistima u danima turnira ponude samo ono najbolje.

– Banjalučki ćevap i “nektar” pivo biće broj jedan u našoj ponudi, a tu su i domaća teletina, ražnjići, bubrežnjaci kao i janjski kajmak. Sve u našoj ponudi je sa prostora Srpske – rekao je Šešić.

Zmijanjski kolač

Goran Kurtinović kaže da je nedavno promovisana autohtona poslastica, takozvani zmijanjski kolač koji će biti posluživan u banjalučkim restoranima.

– Kolač je za sada još nepoznanica, a i kuvari i poslastičari treba da se izvješte u njegovoj pripremi. U narednim godinama očekujemo da budemo prepoznatljivi po zmijanjskom kolaču – rekao je Kurtinović.

Izvor:GLAS SRPSKE

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!