„Autoprevoz“ bi za dva dana uz pomoć sudskih izvršitelja trebao ući u posjed parkinga na Staroj autobuskoj stanici u centru grada, a gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković je potvrdio da još nije postignut sporazum sa ovim preduzećem koji bi odgodio izvršenje te sudske odluke.

Stanivuković je ponovio da je spreman da razgovara sa predstavnicima ovog preduzeća kako bi postigli dogovor oko dijela na kojem se nalazi parking, ali je podvukao da razgovori oko Vidovdanske ulice i dijela oko „Kraševog parkinga“ ne dolaze u obzir.

„Oni su tužili Grad za 12 miliona KM na osnovu odštete. Mi smatramo da se oni trebaju odreći ove tužbe i ulice. Put je javno dobro to se ne može privatizovati, kao ni Galerija koja je zaštićen objekat koji se nalazi u blizini“, kazao je danas Stanivuković gostujući na radiju Republike Srpske.

Podsjećamo, parking na Staroj autobuskoj stanici u Banjaluci je na osnovu odluke Ustavnog suda BiH pripao „Autoprevozu“, a za dva dana je zakazano prinudno izvršenje i uvođenje „Autoprevoza“ u posjed.

Stanivuković: Ustavni sud BiH legalizovao kriminal

Stanivuković je rekao da je Ustavni sud BiH svojom odlukom poništio ranije odluke sudova RS i omogućio „Autoprevozu“ da dođe do ove imovine.

„Ustavni sud BiH je opovrgnuo presude Vrhovnog suda RS i Višeg privrednog suda koje su bile u korist Grada. To nije moguće bilo bez love i da se tamo neko podmiti. Kriminal i korupcija su legalizovani odlukom Ustavnog suda BiH“, kazao je Stanivuković.

Iako obje strane govore da su za dogovor, još ništa nije riješeno te je potpuno neizvjesno da li će Banjalučani u četvrtak na tom mjestu moći da parkiraju svoje automobile.

Stanivuković pozvao je vlasnike „Autoprevoza“ da odustanu od prinudnog izvršenja.

„Biću na parkingu 13. aprila i pozvaću radnike i narod da dođu. Narod kada se digne i odluči nešto to je rizična rabota“, naveo je on.

Kako piše Capital, Stanivuković je prošle sedmice rekao da je Grad spreman da razgovara oko parkinga na Staroj autobuskoj stanici i da dio zarade od naplate prepusti preduzeću „Autoprevoz“. Plan je da se cijena parkinga poveća sa 0,5 KM po satu na jednu marku te da prihod dijele na pola.

I u „Autoprevozu“ su tada rekli da pozdravljaju rješenja koja vode ka dogovoru, ali su i ponovili da neće odustati od svoje imovine.

Podsjećamo, spor između „Autoprevoza“ i Grada oko zemljišta vrijednog desetine miliona maraka na lokaciji poznatoj kao Stara autobuska stanica trajao je skoro dvije decenije.

Konačnu riječ dao je Ustavni sud BiH koji je poništio presudu Višeg privrednog suda u Banjaluci u korist Grada i potvrdio presudu Okružnog privrednog suda da je stara autobuska stanica vlasništvo “Autoprevoza”.

Okružni privredni sud je za 13. april zakazao sprovođenje prinudnog izvršenja i uvođenje „Autoprevoza“ u posjed.

Pored parkinga koji je predmet izvršenja, na osnovu sudskih presuda „Autoprevoz“ je vlasnik i drugih parcela u samom centru grada na kojem je izgrađena Vidovdanska ulica, trotoari, park u kojem je spomenik „12 beba“, kao i takozvani „Krašev“ parking, ali za njih nisu tražili ulazak u posjed već su pokrenuli spor težak 12 miliona KM.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!