Konačno možemo da raspišemo javni poziv za prenatalne testove, potvrdila je danas na konferenciji za novinare Željka Cvijanović, srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH.

Prema njenim riječima, od prvobitne ideje da prenatalne testove imaju trudnice starije od 35 godina, ali i one mlađe, pod uslovom da imaju određene indikacije, došlo se do toga da to pravo važi za sve.

“UKC RS sada raspisuje javni poziv, očekujemo da ćemo sa 1. julom moći da otvorimo pristup svim trudnicama da uđu u taj sistem. Znam da se napravila određena pometnja u tom periodu, ali od danas smo došli u tu konačnu fazu”, rekla je Cvijanovićeva.

Na konferenciji za novinare sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, Cvijanović je govorila i o institucijama BiH, rekavši da se ušlo u brzo formiranje vlasti, ali da se još nije došlo do deblokade važnih projekata.

“I u oblasti spoljne politike se nije odstupilo od nakaradne prakse. I pored različitih stavova u Predsjedništvu BiH, Ministarstvo inostranih poslova izdaje drugačije instrukcije prema međunarodnim organizacija. Spoljna politika podrazumijeva mogućnost veza, ja ću koristiti taj mehanizam. Ovdje postoj drugi problem i odnosi se na one stvari koje ne dolaze na sjednice Predsjedništva, nego se prikupljaju mišljenja od kabineta”, rekla je Cvijanović.

Takođe je objasnila da samo kada postoje sva tri pozitivna mišljenja, onda Ministarstvo može da šalje instrukciju. Ako su stavovi različiti, MIP BiH treba da pošalje instrukciju „uzdržan“.

“U ovakvim stvarima nemate vremena da uđete u proceduru veta. Ja ću insistirati da se ove stvari urede, makar to značilo zaleđivanje potpunih odnosa između Predsjedništva BiH i Ministarstva spoljnih poslova BiH”, rekla je Cvijanovićeva.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!