Predstavnici Sindikata uprave Republike Srpske potpisali su danas sporazum o zajedničkoj saradnji sa Strukovnim sindikatom doktora medicine Srpske, Strukovnim sindikatom medicinskih sestara i tehničara Srpske, Samostalnim sindikatom radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srpske s ciljem formiranja zajedničke sindikalne centrale – “sindikat Republike Srpske”.

Predsjednik Sindikata uprave Božo Marić je za kraj aprila najavio održavanje inicijativnog odbora zajedničke sindikalne centrale koja će, kako je naglasio, biti reprezentativna, te da će ravnopravno participirati u dijalogu socijalnih partnera.

On je istakao da granski sindikati neće morati da plaćaju članarinu centrali, već će to biti na “pro bono” sistemu, kako bi i na taj način doprinijeli poboljšanju položaja radnika.

Marić je podsjetio da su ovi sindikati svojim djelovanjem doprinijeli i povećanju plata radnika.

Kada je riječ o platama u realnom sektoru, Marić je naglasio da je neophodno uvesti najniže poreske osnovice, što je na neki način Vlada Srpske i definisala u Programu ekonomskih mjera.

“Tražili smo da to bude uređeno na zakonskim osnovama, dok je Vlada Srpske željela da to uredi kroz kolektivne ugovore u privredi što će biti znatno teže. U realnom sektoru nemamo sindikate koji bi mogli da zaključe te ugovore, već će Vlada Srpske morati da preuzme tu obavezu da kroz ekonomsku računicu dođemo do najnižih poreskih osnovica kako bismo suzbili sivu zonu i fenomen koverte”, rekao je Marić novinarima u Banjaluci.

On je podsjetio da je ovaj sindikat prije mjesec dana potpisao sporazume i sa Sindikatom radnika unutrašnjih poslova, a u narednom periodu to je predviđeno i sa sindikata iz realnog sektora, medija te sindikatom iz sektora energetike i rudarstva.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!