Poljoprivredna inspekcija Republike Srpske je u martu vršila pojačane kontrole korištenja sredstava podsticaja, te su samo tri slučaja bila neuredna i inspekcijskim rješenjima naloženo je vraćanje 13.580 KM podsticajnih sredstava i izdati prekršajni nalozi u vrijednosti od 3.000 KM.

Republički i gradski/opštinski poljoprivredni inspektori izvršili su 196 kontrola, u okviru kojih su kontrolisane 694 realizovane podsticajne mjere.

Iz Inspektorata Republike Srpske saopšteno je da je ukupan iznos kontrolisanih sredstava podsticaja 7.293.366 KM.

“Sredstva su bila namijenjene za različite svrhe, kao što su višegodišnji zasadi, poljoprivredna mehanizacija, navodnjavanje, premije za mlijeko, premije za priplodne junice”, navodi se u saopštenju.

U zavisnosti od vrste i namjene podsticaja, kontrolom su obuhvaćena sredstva dodijeljena u proteklim godinama.

Ukoliko je riječ o podsticajnim sredstvima za nabavku poljoprivredne mehanizacije, korisnik podsticaja ne može nabavljenu mehanizaciju otuđiti (prodati) u periodu od tri godine i dužan je inspektoru predočiti dokumentaciju o nabavci, kao i samu mehanizaciju na licu mjesta.

“U skladu sa navedenim, kontrolom su obuhvaćena podsticajna sredstva iz 2020. godine kako bi se utvrdilo da li su korisnici ispoštovali rok od tri godine, kao i sredstva iz 2021. i 2022. godine”, navodi se u saopštenju.

S obzirom na različite vrste podsticaja koje je obezbijedilo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, u saopštenju se dodaje da su različiti i uslovi za njihovo ostvarivanje, te inspekcija u svakom pojedinačnom slučaju kontroliše ispunjenost uslova za podsticaje koje je kontrolisano lice ostvarilo.

“Korisnici podsticaja dužni su čuvati dokumantaciju na osnovu koje su ostvarili podsticajna sredstva najmanje tri godine od dana dobijanja sredstava. U okviru inspekcijske kontrole inspektor traži da mu se predoči navedena dokumentacija, te uvidom u dokumentaciju i uvidom na licu mjesta konstatuje činjenično stanje”, ističe se u saopštenju.

Korisnici podsticaja, kako se dodaje u saopštenju, dužni su da namjenski koriste podsticajna sredstva i druge oblike podrške u poljoprivredi.

Korisnik prava dužan je da vrati podsticajna sredstva ostvarena na osnovu netačno navedenih podataka ili ako ih nenamjenski utroši, a u skladu sa rješenjem nadležnog inspektora kojim se nalaže vraćanje sredstava.

“U ovim slučajevima korisniku se sa danom donošenja rješenja od nadležnog inspektora, dodjelom pasivnog statusa do daljeg, blokiraju sva prava na podsticajna sredstva, a najkraće do isteka dvije godine, računajući od dana vraćanja podsticajnih sredstava, zajedno sa zateznom kamatom”, ističe se u saopštenju.

Cilj rada poljoprivredne inspekcije je da svojim aktivnostima obezbijedi snažnu podršku domaćoj poljoprivrednoj proizvodnji i čestitim proizvođačima koji ulažu velike napore na unapređenju i povećanju proizvodnje.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!