Gradonačelnik Draško Stanivuković uručio je danas 23 rješenja o stipendiranju najuspješnijih sportista, a u okviru programa razvoja sporta na području Banje Luke.

Uručenje stipendija je upriličeno simbolično danas na Međunarodni dan sporta, a ove u odnosu na prošlu godinu je za osam više stipendista, što, kako je kazao gradonačelnik – govori o tome da to nije slučajno.

“Grad je ulagao i značajno ulaže u sport. Neke nove generacije su požrtvovanošću izborile svoje mjesto da postanu stipendisti, te da od svog grada na mjesečnom nivou dobiju 150 odnosno 250 KM kao jedan vid motivacije za uspjehe”, kazao je on.

Mimo toga, kako je kazao – Grad ih podržava i prilikom odlaska na takmičenja.

“Našem Pavlu Dujakoviću kao najboljem sportisti Banje Luke i Republike Srpske, sa značajnim rezultatima na svjetskoj sceni, omogućili smo zaposlenje u gradskoj Civilnoj zaštiti. To neće biti jedini slučaj, jer je naša odluka da one sportove koji donose medalje, a da nisu profitabilni odnosno da sportisti od njih ne mogu da zarađuju za život da ih podržimo kroz zaposlenje. Da mogu da ostanu i dalje profesionalci u sportu. I prvi smo grad koji je donio jednu takvu odluku”, poručio je gradonačelnik.

Uz čestitke, on je pozvao sportiste stipedniste da zajedno s njim prate mečeve na predstojećem teniskom spektaklu.

“Grad nagrađuje svoje najbolje sportiste na više načina, a ovo je samo jedan od njih. Oni su to zaslužili i želim da kao najbolji sportisti Banje Luke gledaju najbolje sportiste svijeta”, kazao je gradonačelnik i dodao da će Grad nastaviti i dalje da ulaže u ove mlade ljude, ali i u sportsku infrastrukturu.

Sportisti koji su danas dobili rješenja o stipendiranju zahvalili su za podršku, a kako je rekla Sofija Pajić, koja trenira džudo – stipendija će joj puno značiti prilikom svakodnevnih treninga, ali i odlazaka na takmičenja.

“Moj napor će i dalje biti isti, ali stipednija će mi predstavljati olakšanje ne samo u finansijskom smislu, već i u smislu podrške jer znam da imam podršku Grada. Drago mi je što sam među 23 onih koji predstavljaju Banju Luku”, kazala je ona.

Karatista Pavle Dujković kazao je da mu je drago što ima podršku svog grada i u vidu stipendije.

“I zaposlenje koje sam dobio omogućava mi da bez ikakvih smetnji mogu da pratim takmičarski kalendar i da se posvetim karateu”, kazao je on i zahvalio gradonačelniku i za priliku da zajedno gledaju predstojeće teniske mečeve.

“Hvala Vam što Banja Luka i na taj način cijeni svoje sportiste”, poručio je Pavle.

Banja Luka je jedina lokalna zajednica u BiH koja vrši kategorizaciju sportista i vrednuje ostvarene sportske rezultate i na osnovu njih dodjeljuje stipendije za najbolje sportiste.

Kategorisani sportisti za 2023. godinu, kojima su danas uručena rješenja o stipendiranju su:

Sportisti Prvog razreda – seniori: 

Pavle Dujaković, karate;

Bjelajac Nikola, plivanje;

Bojan Maksimović, šah;

Sergej Malić Čorni, gimnastika.

Sportisti Internacionalnog razreda – juniori: 

Luka Pejić, karate;

Sportisti Prvog razreda – juniori: 

Iva Benić, ritmička gimnastika;

Vasilije Kuridža, košarka;

Aleksa Čovičković, košarka;

Sergej Jovanović, košarka;

Brus Andrea, rukomet;

Ivana Bobić, rukomet;

Aleksej Bogdanić, rukomet;

David Vučić, plivanje;

Sara Mikača, tenis;

Sofija Pajić, džudo;

Milana Railić, rukomet;

Mihajlo Zrnić, karate;

Nikša Petrović, rukomet;

Dario Pejić, stoni tenis;

Sergej Bogdanić, fudbal;

Milenko Rožić, rukomet;

Dušan Makitan, košarka;

Njegoš Bubnjević, boks.

Fotografije sa uručenja rješenja možete pogledati na linku OVDJE.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!