Iz Republike Srpske oštra reagovanja na izjavu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Denis Bećirovića. Smatraju da su njegove izjave povodom 6. aprila, Dana grada Sarajeva sramne, te da ponovo šalje poruke mržnje prema Srbima, čime pokazuje netoleranciju i potvrđuje da u BiH ne postoji suživot.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović danas je rekao da je 6. aprila 1945. godine Sarajevo oslobođeno od fašizma, a da je 5. i 6. aprila 1992. godine, počela “opsada grada”, te ocijenio da se “zlotvori od 1992. do 1996. ne razlikuju suštinski od zlotvora iz Drugog svjetskog rata”.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić smatra da je jedini zlikovac na političkoj sceni bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović, a da su sarajevski Srbi mučeni i ubijani u tom gradu, te protjerani sa vjekovnih ognjišta.

“Zlikovci su u njegovom ostrašćenom i mozgu punom mržnje”, izjavila je Vulićeva.

Ona je navela da bi Bećirović, kada bi znao da se ponaša na toj funkciji, uvažavao sve narode i pozivao na mir, suživot, poštovanje i toleranciju

Poručila je Bećiroviću da je za njega parlament maksimum u političkoj karijeri, jer za sve drugo, kako kaže, nije dorastao.

Denis Bećirović pokazao je pravo lice iskompleksirane neznalice, čovjeka sukoba i loših namjera, izjavom kojom izjednačava pripadnike srpskog naroda sa fašistima, nacistima i ustašama, rekla je Srni delegat srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać.

Istakla je da je Bećirović izjednačio Srbe, aktere građanskog rata u BiH tokom devedesetih godina prošlog vijeka, sa ideologijama i vojskama koje su tokom Drugog svjetskog rata počinile najstrašnije zločine koje je ljudski rod vidio.

Bursaćeva je istakla da ovom izjavom Bećirović pokazuje da je učesnik jednog šireg fronta koji ima za cilj relativizaciju događaja iz Drugog svjetskog rata radi brisanja jasnih granica između onih koji su to zlo započeli i vodili i onih koji su bili žrtve i oslobodioci, kako bi se, nažalost, takve iskrivljene kvazi-činjenice upotrebljavale u dnevno-političke svrhe, ali i da ne prihvata istinu iz naše neposredne prošlosti.

“Očito je da nekima istorija nije učiteljica nego povod za pravljenje konstrukta i razigravanje nerealnih ideja, jer da Bećirović i njemu slični hoće i mogu prihvatiti ključne istorijske činjenice vezane za oslobođenje i oslobodioce ovih prostora od fašizma 1945. godine ne bi mu palo na pamet da se ponaša na ovaj način i plasira ideje koje iz njegovih usta, i u kontekstu njegovog djelovanja, automatski bivaju deplasirane”, poručila je Bursać.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Kojić izjavio je da bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović ponovo šalje poruke mržnje prema Srbima, čime pokazuje netoleranciju i potvrđuje da u BiH ne postoji suživot.

Kojić je naglasio da takve tvrdnje ne odražavaju realno stanje, budući da su Srbi bili okosnica antifašističke borbe i podnijeli najveću žrtvu od 1941. do 1945. godine, ali i bili stradalnici u posljednjem ratu u BiH.

“Slanje takvih veoma ružnih poruka ne se može smatrati nikako drugačije nego činom provokacije i mržnje prema Republici Srpskoj i kompletnom srpskom narodu”, naglasio je Kojić.

On je naveo da ponašanje Bećirovića, ali i kompletne bošnjačke političke strukture pokazuje da oni na sve načine pokušavaju da otjeraju Srbe iz BiH.

Prema njegovim riječima, činjenica je da se u BiH desio tragičan sukob, kao i da su Srbi bili veliki stradalnici, što potvrđuje i izvještaj Međunarodne nezavisne komisije koji je dao jasne podatke o tome šta se dešavalo Srbima u Sarajevu.

“Oni su bili stavljeni van zakona upravo na način kako je to bilo od 1941. do 1945. godine kada su ubijani i odvođeni iz svojih stanova, zatvarani u logore, mučeni na najstrašniji način i gdje je u deset sarajevskih prijeratnih opština smrtno stradalo 7.800 Srba”, istakao je Kojić.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!