“Mljekara” Laktaši koja, prema zvaničnim podacima ne zapošljava nijednog radnika, zaradila je u prošloj godini gotovo tri miliona maraka, a pored ovog preduzeća, čak još pet firmi bez ijednog zaposlenog je ostvarilo milionsku dobit. Interesantno je i da je preduzeće “Ban Gradnja” iz Banjaluke sa samo jednim zaposlenim lani ostvarilo dobit od 11,2 miliona maraka.

Zanimljivo je da je čak 701 preduzeće bez ijednog zaposlenog u prošloj godini poslovalo sa dobiti.

Najveću dobit među preduzećima bez ijednog radnika lani je imala “Mljekara” Laktaši u kojoj je proizvodnja davno ugašena, a zaradila je čak 2,8 miliona KM.

Podsjećamo, da je atraktivno zemljište nekadašnje Mljekare u Banjaluci kupio banjalučki biznismen i vlasnik građevinskog preduzeća “Aragosta Invest” Veljko Jarić, pa je to vjerovatno razlog ovakvog rezultata.

Odmah iza “Mljekare” slijedi firma “Gobos investment” iz Banjaluke čija je dobit u prošloj godini prema podacima Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF) iznosila 2,2 miliona KM, a njihova osnovna djelatnost je posredovanje u trgovini raznovrsnim proizvodima.

“Nekretnine proprius” takođe iz Banjaluke zaradile su 1,5 miliona maraka, a ovo preduzeće, koje ne zapošljava nijednog radnika se bavi kupovinom i prodajom sopstvenih nekretnina.

Firma “Decoral line” iz Banjaluke čija je djelatnost izgradnja stambenih i nestambenih zgrada zaradila je čak 1,1 milion KM i to sve bez ijednog radnika.

Ovo preduzeće je značajno povećalo svoju dobit, te su tako iz gubitka od 15.903 KM iz 2021. godine došli do dobiti od 1,1 milion KM u prošloj godini.

Firma “Sinovi i Oci” iz Banjaluke ostvarila je takođe dobit od 1,1 milion maraka u prošloj godini. Ovo preduzeće se bavi djelatnostima finansijskih holding društava, a kao njen vlasnik se vodi Todor Panić direktor fabrike “Vitinka”.

“Hydro power group” je još jedna firma koja je prošle godine bez ijednog radnika ostvarila dobit i to u iznosu od oko milion maraka.

Interesantno je da ovo preduzeće sedam godina zaredom nije ostvarivalo apsolutno nikakav profit i poslovalo je sa gubitkom, sve do prošle godine, kada su prema podacima Agencije ostvarili dobit od oko milioon maraka.

Takođe, kako je CAPITAL ranije pisao Vlada RS je krajem prošle godine donijela rješenje kojim je odborila ustupanje ugovora o koncesiji za izgradnju i korišćenje Hidroenergetskog sistema “Jezernica” na slivu rijeke Jezernice u Kalinoviku, sa dotadašnjeg koncesionara “Hydro Power Group” Banjaluka na preduzeće “Elektroprivreda RS – Obnovljivi izvori energije”.

Kao osnivač “Hydro Power Group” vodi se firma “Bridge engineering“ iz Banjaluke, dok je njen osnivač londonska firma “Dexbridge engineering limited“.

Direktor obje banjalučke firme je Tanja Ilić, sjedište im je na istoj adresi kao “Comsar energy agro” Rašida Serdarova, a osim toga koriste i “Comsarov“ službeni email.

Preduzeće sa jednim radnikom zaradilo 11,2 miliona KM

Milionski profit lani su ostvarila i preduzeća sa jednim radnikom, među njima definitivno prednjači “Ban gradnja” iz Banjaluke, čija je osnovna djelatnost izgradnja autoputeva i puteva, a koja je zaradila čak 11,2 miliona maraka.

Odmah nakon ovog preduzeća slijedi firma “Seta Subco” iz Banjaluke čija je djelatnost prikupljanje i naplata računa i kreditnih kancelarija, a zaradili su čak 5,2 miliona maraka.

Protiv ove firme Poreska uprava RS je prošle godine podnijela izvještaj zbog sumnje da su oštetili budžet RS za više od pola miliona maraka.

I firma “Niagara sports global management” iz Gradiške čiji je vlasnik fudbalski menadžer Andy Bara zapošljava samo jednog radnika, a lani je zaradila 4,7 miliona KM, a navedeno je da se bave ostalim stručnim, naučnim i tehničkim djelatnostima.

I preduzeće “Skechers BiH“ koje trguje obućom i odjećom na veliko je sa samo jednim zaposlenim ostvarilo dobit od 3,5 miliona maraka.

Agencija “Greenfield” čije je sjedište na Palama tačnije na Jahorini, ostvarila je dobit od 2,1 milion maraka, a takođe je kao i preduzeću “Niagara sports global managament“ navedeno da se bave ostalim, stručnim, naučnim i tehničkim djelatnostima.

“NGS rent“ Zvornik je takođe jedno od preduzeća koje je samo jednim radnikom ostvarilo pozamašnu dobit i to od gotovo dva miliona maraka, a njihova djelatnost je upravljanje nekretninama uz naplatu ili na osnovu ugovora.

Firma “Montenaria“ iz Banjaluke koja se bavi trgovinom na veliko žitaricama, sirovim duvanom, sjemenjem i hranom za životinje zaradila je lani takođe gotovo dva miliona KM, i to sa samo jednim radnikom.

I “NDS sports group“ iz Bijeljine zapošljava samo jednog radnika, a zaradila je čak 1,6 miliona KM.

Preduzeće “RUDIS Slovenija“ podružnica u Bijeljini zaradilo je 1,4 miliona KM. Oni se bave inženjerskom djelatnošću i tehničkim savjetovanjem.

Firma “Elektors“ iz Novog Grada koja proizvodi električnu energiju zaradila je prošle godine 1,3 miliona KM.

Predsjednik Unije poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić rekao je za CAPITAL da su razlozi ovakvih rezultata višestruki.

“Moguće je da neko ostvaruje prihod u inostranstvu pa ga ovdje fakturiše da bi ostvario manje poreza, što je za našu državu pozitivno, a za njihovu negativno. Postoji mogućnost i da neko putem tog preduzeća pere novac iz nekog drugog biznisa”, kazao je Trivić, te dodao da ovakve firme ne prave štetu na račun RS jer prijavljuju porez.

Komentarišući podatak da se firma koja zapošljava jednog radnika bavi izgradnjom autoputeva i puteva, Trivić je rekao da je u pitanju vjerovatno takozvani preduzimač.

“Neko je uzeo proviziju i samo se fiktivno pojavio. Tu nije stvar utaje poreza tu je stvar ko je ugovarao sa takvim preduzećem posao i ko je s njima poslovao i na koji način”, pojasnio je Trivić.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!