Radi olakšavanja i unapređenja rada, te zaštite i opstanka malih preduzetničkih i zanatskih radnji u Republici Srpskoj što prije treba podići prag za ulazak u PDV sistem sa 50.000 na 100.000 KM, izjavila je predsjednik Zanatsko-preduzetničke komore regije Banjaluka Žana Arsić.

“Treba da se podigne prag za gubitak statusa malog preduzetnika sa 50.000 na 100.000 KM. To je gorući problem i očekujemo od nadležnih institucija da reaguju jer će u narednih nekoliko mjeseci broj privrednih subjekata koji će ući u PDV sistem biti ogroman, a to bi posljedično izazvalo situaciju da se mnoge firme iz naše oblasti zatvore i da moramo znatno da povećavamo cijene naših usluga i rada”, rekla je Arsićeva Srni povodom zaključaka prve Međunarodne konferencije zanatstva i preduzetništva Republike Srpske, koja je održana pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Milorada Dodika.

Ona je izrazila zadovoljstvo što Komora u vezi s tim ima podršku institucija i organa Srpske, ali da se konačna odluka na tom planu donosi na nivou BiH.

“U tom smislu očekujemo i od kolega iz Federacije BiH obećanu podršku, jer je to važno za sve koji rade u navedenoj oblasti”, rekla je Arsićeva.

Ona je rekla da bi trebalo nastaviti sa direktnim podsticajima Ministarstva privrede i preduzetništva Srpske zanatlijama i preduzetnicima, te za ove namjene povećati sredstva iz budžeta.

Osvrćući se na zaključke sa Konferencije, Arsićeva kaže da bi trebalo unaprijediti uslove poslovanja na nivou lokalnih zajednica ukidanjem različitih nameta, te dati aktivniju ulogu zanatlijama i preduzetnicima prilikom donošenja novih propisa koji uređuju ovu oblast.

“Trebalo bi uticati na kontrolne, odnosno inspekcijske organe da prvo djeluju preventivno, odnosno edukativno i savjetodavno, pa tek onda represivno”, rekla je Arsićeva.

Ona kaže da treba podizati svijest zanatlija i preduzetnika za uvođenjem digitalnih procesa u poslovanje, uz obrazovanje kadrova potrebnih zanatlijama i preduzetnicima, te obezbjeđivanje adekvatne praktične nastave.

“Mladim preduzetnicima treba pružiti maksimalnu podršku u razvijanju njihovih biznisa”, rekla je Arsićeva.

Ona je navela da su zaključci sa Konferencije poslati svim učesnicima i institucijama, te je izrazila zadovoljstvo što su predstavnici Komore uključeni u izradu novog Zakona o preduzetništvu Srpske, kao i u rad Ministarstva prosvjete i kulture Srpske.

“Konferencija je bila uspješna, jer su, uz kvalitetne zaključke, uspostavljene dobre veze sa zemljama okruženja i šire”, rekla je Arsićeva i dodala da će na inicijativu ove komore preko domaćih banaka biti plasirani povoljni krediti za samostalne preduzetnike.

Zanatsko-preduzetnička komora regije Banjaluka je 2. marta u Laktašima organizovala prvu Međunarodnu konferenciju zanatstva i preduzetništva s ciljem promovisanja važnosti ove djelatnosti za republičku privredu.

Konferencija je okupila više od 170 učesnika, predstavnika institucija i različitih organizacija iz zemalja zapadne Evrope, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Federacije BiH i Republike Srpske.

U Republici Srpskoj radi 25.000 zanatsko-preduzetničkih firmi u kojim, prema procjenama, radi 50.000 zaposlenih.

Zanatsko-preduzetnička komora regije Banjaluka je samostalna, stručno-poslovna, nevladina i neprofitna organizacija, koja okuplja oko 11.000 samostalnih preduzetnika u 14 opština.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!