Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković rekao je danas za CAPITAL da je Grad spreman da razgovara oko parkinga na Staroj autobuskoj stanici i da dio zarade od naplate prepusti preduzeću „Autoprevoz“. Plan je da se cijena parkinga poveća sa 0,5 KM po satu na jednu marku te da prihod dijele na pola.

Stanivuković je rekao da je Grad spreman na pregovore sa “Autoprevozom” oko lokacije Stare stanice jer žele spasiti što se spasiti može, ali da neće odustati od ovog atraktivnog zemljišta.

Plan je da se cijena parkinga poveća i prihod dijeli sa „Autoprevozom“

“Spremni smo da razgovaramo oko parkinga i da dio zarade od naplate prepustimo njima. Trenutno parkiranje na ovoj lokaciji košta 0,50 KM za jedan sat. Plan je da se taj iznos poveća na 1KM i da pola profita ide Gradu, a ostatak ’Autoprevozu’, istakao je Stanivuković.

Iako je Grad izgubio ovo zemljište i za 13. april je zakazano prinudno izvršenje u korist „Autoprevoza“, Stanivuković tvrdi da neće odustati od ovog atraktivnog zemljišta te da će ako ne postignu dogovor on lično izaći na tu lokaciju kako bi spriječio izvršenje.

Ponovio je i da je nakon njegove izjave da će pozvati radnike da spriječe izvršenje policija ispitivala radnike Gradske uprave o tome da li planiraju da idu i kako planiraju da zaustave izvršenje.

Naglasio je da je Grad svjestan da je parking pravno izgubljen, ali da smatra da dalje imaju na raspolaganju pravne lijekove koje bi mogli da iskoriste.

“Ne pristajem da me neko stjera u ćošak, mi smo ih pozvali da odustanu. Ako ne odustanu ja tamo dolazim kao čovjek da stanem i da ne dozvolim da nas deložiraju sa našeg parkinga. Pozvaću naše radnike, neka dođe ko hoće. Ko smatra da mu je to pritisak i da neće ne mora, to je njihovo pravo niko ih neće pritiskati”, rekao je on.

Dodao je da nema pregovora oko Vidovdanske ulice i dijela oko „kraševog parkinga“ koji su takođe na osnovu sudskih presuda pripali „Autoprevozu“.

Autoprevoz: Očekujemo poziv da sjednemo za sto i razgovaramo

S druge strane u „Autoprevozu“ ističu da su iznenađeni stavovima i optužbama gradonačelnika Draška Stanivukovića, jer kako kažu oni ništa ne otimaju, već samo traže da uđe u posjed svoje imovine.

Odgovarajući da poziv gradonačelnika upućen „Autoprevozu“ da odustanu od, kako je naveo, nasilnog preuzimanja parkinga, iz ovog preduzeća ponavljaju da oni ništa ne žele da preuzmu nasilno.

„Mi od gradonačelnika očekujemo poziv da sjednemo za sto i razgovaramo, a umjesto toga dobijamo pozive da odustanemo od svoje imovine. Mi na to nemamo pravo, jer je „Autopevoz“ akcionarsko društvo i imamo obavezu prema akcionarima“, kaže iz ovog preduzeća.

Oni ponavljaju da je njihov stav i dalje da ništa ne otimaju, već traže da uđu u posjed svoje imovine.

„Nije tačno da su svi sudovi u Republici Srpskoj presudili u korist Grada, jer su za 18 godina pravne borbe samo dvije presude bile u korist grada, a sve ostale u korist „Autoprevoza“. Rješenje o prinudnom izvršenju i uvođenju u posjed koje je zakazano za 13. april je rješenje Okružnog privrednog suda u Banjaluci“, kažu iz ovog preduzeća.

Jokić: Gradska vlast se ponaša kao grupa drumskih razbojnika

Banjalučki advokat Aleksandar Jokić kaže da je pozivanje i mobilisanje radnika Gradske uprave na nerede koji za cilj imaju da silom spriječe sprovođenje odluke Ustavnog suda BiH u najmanju ruku skandalozno.

„Ovo je dokaz potpunog odsustva svijesti o poštovanju prava u ovom gradu, a što se demonstrira već mjesecima. Nesprovođenje odluka Ustavnog suda je samo po sebi krivično djelo, tako da je ovo jako loša poruka koja se šalje, a to je da se naša gradska vlast ponaša kao grupa drumskih razbojnika, a sada ,,tjeraju” zaposlene da im budu saučesnici u tome“, kaže Jokić za CAPITAL.

Podsjećamo, Stanivuković je i prošle sedmice pozvao vlasnike „Autoprevoza“ da 13. aprila odustanu od ulaska u posjed Stare autobuske stanice u centru grada navodeći da će u suprotnom on to spriječiti zajedno sa radnicima gradske uprave i građanima.

„Ako treba branićemo zemlju tijelima. Nek ide krivična i prekršajna prijava protiv mene, ponosan ću biti na to. Kriminal je ozakonjen, a mi smo dovedeni pred svršen čin“, kazao je Stanivuković.

Sada je ipak okrenuo priču.

Podsjećamo, spor između „Autoprevoza“ i Grada oko zemljišta vrijednog desetine miliona maraka na lokaciji poznatoj kao Stara autobuska stanica trajao je skoro dvije decenije.

Konačnu riječ dao je Ustavni sud BiH koji je poništio presudu Višeg privrednog suda u Banjaluci u korist Grada i potvrdio presudu Okružnog privrednog suda da je stara autobuska stanica vlasništvo “Autoprevoza”. Okružni privredni sud je za 13. april zakazao sprovođenje prinudnog izvršenja i uvođenje „Autoprevoza“ u posjed.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!