Dva mjeseca imaju nadležni da pripreme sve za upis učenika u novu Srednju školu unutrašnjih poslova RS, koja treba da počne s radom iduće školske godine.

Odluku o osnivanju ove javne ustanove usvojila je prošle sedmice Vlada RS, na prijedlog Ministarstva prosvete i kulture RS.

Kako su rekli, razlozi za osnivanje škole su dugoročno rješenje pitanja ljudskih resursa u Ministarstvu unutrašnjih poslova, nastavak tradicije srednjoškolskog policijskog obrazovanja i omogućavanje nastavka policijskog školovanja na visokoškolskim institucijama.

– Prethodno je Komisija za utvrđivanje ispunjenosti uslova za osnivanje Srednje škole unutrašnjih poslova Ministarstva prosvete i kulture RS utvrdila da su ispunjeni uslovi za osnivanje škole s obzirom da postoji potreba za školovanjem u zanimanju policajac – tehničar za policijske poslove, da su obezbijeđena sredstva za osnivanje i rad škole, prostor, oprema i nastavna sredstva u skladu s pedagoškim standardima i normativima, potreban broj nastavnika i stručnih saradnika, obezbijeđeni uslovi za obavljanje praktične nastave, fiskulturna sala i najmanje jedno igralište na otvorenom – saopšteno je nakon sjednice održane u četvrtak.

 

Upis učenika u školsku 2023/24. godinu u Srednju školu unutrašnjih poslova biće, kažu, definisan konkursom koji će raspisati sama ustanova.

Do prvog upisnog roka za učenike u srednje škole u Srpskoj, koji se organizuje u junu, ostala su još dva mjeseca. U istom mjesecu bude inače otvoren i konkurs za kadete Policijske akademije.

Ipak, javnosti još nisu poznate najvažnije informacije o samom radu škole – koliko se učenika planira upisati u prvu godinu, koliko će biti potrebno zaposliti prosvjetnih radnika, te koliko će sve to koštati. Ali, ne samo široj javnosti, čak ni prosvjetari kojih se ova tema i te kako tiče, ne znaju ništa više od do sada objavljenog. U Aktivu direktora srednjih škola regija Banjaluka kratko su nam potvrdili da im nije poznato više detalja o osnivanju ove srednje škole. I u Sindikatu obrazovanja, nauke i kulture RS kažu da su samo načuli da se otvara nova škola.

Kontaktirali smo i Republički pedagoški zavod RS, gdje su nam potvrdili da oni nisu učestvovali u kreiranju nastavnog plana i programa za Srednju školu unutrašnjih poslova, jer ta procedura ide preko MUP RS.

 

Izvor: Srpska info

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!