Vakcinacija protiv humanog papiloma virusa /HPV/ za starije od 15 godine počela je danas u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske u Banjaluci, a jedna doza košta 210 KM, rečeno je Srni u Institutu.

Iz Instituta navode da zakazivanje termina nije potrebno i da će se vakcinacija obavljati u objektu Instituta od 8.00 do 14.00 časova. Na raspolaganju je devetovalentna HPV vakcina “Gardasil 9”, proizvođača MSD.

“Kompletna vakcinacija podrazumijeva primanje dvije doze, a preporučeni razmak između doza je godinu dana”, pojasnili su iz Instituta za javno zdravstvo.

Ova vakcina štiti od najčešćih tipova HPV virusa, koji mogu da izazovu karcinome reproduktivnog sistema, najčešće žena, ali i muškaraca.

Karcinom grlića materice spada u karcinome koji se u najvećoj mjeri mogu prevenirati i to vakcinacijom koja sprečava oko 90 odsto karcinoma grlića materice i redovnim ginekološkim pregledima koji omogućavaju pravovremeno prepoznavanje prekanceroznih lezija, u fazi kada postoji mogućnost uspješnog liječenja.

Zainteresovani sve dodatne informacije mogu dobiti na broj telefona u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske 051/491-648 ili mejl adresu vakcinacija@phi.rs.ba.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!