Čuvena profesorka međunarodnog prava, Smilja Avramov, dobila je svoju ulicu u Banjaluci. Nova ulica u naselju Ada , koja se pruža od ulice Veljka Mlađenovića prema istoku, nosiće ime po poznatoj doktorki pravnih nauka, odlučili su juče banjalučki odbornici.

Smilja Avramov pravo je završila 1947. godine u Zagrebu, nakon što je II svjetski rat prekinuo njene studije u Beču, a nakon što je 11 članova njene porodice stradalo u logoru Jasenovac, dobar dio karijere posvetila je pitanjima genocida.

Do penzije, 1985. godine, bila je šef Katedre za međunarodno pravo Pravnog fakulteta u Beogradu, a predavala je i na brojnim, svjetskim univerzitetima i bila predsjednik Svjetskog udruženja za međunarodno pravo. Smilja Avramov bila je nosilac ordena Svetog save drugog reda, kao i Sretenjskog ordena prvog reda.

Svoju ulicu u naselju Lauš dva dobio je i narodni heroj Milančić Miljević, komandant Šeste krajiške brigade koja je 22. aprila 1945. godine trijumfalno umarširala u Banjaluku, oslobodivši je od fašista.

Milančić se već u ljeto 1941. godine našao u prvim ustaničkim odredima i bio je jedan od vodećih ljudi u organizaciji napada na ustaške posade i borbama za odbranu sela od ustaša.

Ostao je upamćen i po tome što je 22. aprila 1944. organizovao i prvu fudbalsku utakmicu, a osnovao je i prvi fudbalski klub u bivšoj Jugoslaviji – Podgrmeč iz Sanskog Mosta.

Nakon oslobođenja, bio je komandant grada Banjaluka i načelnik vojnog okruga, sve do penzije 1963. godine, a u penzionerskim danima posvetio se organizovanju borbi bikova na Grmečkoj koridi.

Njime se, kao svojim tetkom, juče pohvalio i predsjednik PDP-a Branislav Borenović, koji je poručio da ga raduje ovakva odluka banjalučkih odbornika.

Bivši političari ostali bez ulice

Banjalučki odbornici juče nisu ni razmatrali prijedlog da svoju ulicu u gradu dobije i Živko Radišić, nekadašnji gradonačelnik Banjaluke i srpski član Predsjedništva BiH, jer takav prijedlog nije prošao nadležnu komisiju. “Prolaz” na glasanje nije dobio ni nekadašnji predsjednik Skupštine opštine Banjaluka, Živko Babić, koji je tu funkciju obavljao od 1967-1971. godine i, kako se navodi u obrazloženju ove inicijative, Banjaluku zadužio u vrijeme saniranja posljedica katastrofalnog zemljotresa.

Po Radišiću i Babiću, trebale su da budu nazvane ulice u naselju Ramići, za koje je, prema prijedlogu koji nije prošao komisiju, bilo predloženo čak 18 novih naziva ulica.

Ni naselje Dragočaj neće se, do daljnjeg, moći pohvaliti novim nazivima ulica, kojih je, u ovom prijedlogu, bilo 13.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!