U Republici Srpskoj danas je počela vakcinacija protiv humanog papiloma virusa /HPV/, koja će za uzrast od 11 do navršenih 15 godina biti besplatna, dok će za lica izvan ove starosne kategorije koštati 210 KM.

Pomoćnik ministra zdravlja Republike Srpske Milan Latinović rekao je da je plan da se u naredne tri godine svake godine obezbijedi po 10.000 doza ove vakcine.

“Ovo je veliki korak u našem zdravstvenom sistemu, jer oko 200 žena godišnje oboli od karcinoma kao jednog od najčešćih malignih bolesti koje pokreće HPV virus, dok oko 50 njih umre”, rekao je Latinović novinarima u Banjaluci.

Pomoćnik direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Jela Aćimović podsjetila je da HPV virus jedan od najčešćih infekcija koje se prenose polnim putem, te da većina ljudi u svom životu dobije ovu infekciju.

“Vakcina ne predstavlja prevenciju samo zaraznih bolesti, nego i malignih, te treba da iskoristimo mogućnost koju imamo da spriječimo nastanak ovih bolesti”, rekla je Jaćimovićeva.

Ona je navela da se u Republici Srpskoj vakcinacija uvodi kao preporučena i to prvenstveno za djecu, kako za djevojčice, tako i za dječake, dobi od 11 do 14 godina, odnosno do 15. rođendana.

“Za ovaj uzrast vakcina će biti besplatna, s tim što djeca koja su napunila 15 godina u prvoj polovini ove godine mogu do kraja juna da se prijave za besplatnu vakcinaciju”, rekla je Jaćimovićeva.

Ona je dodala da se vakcinacija ovom vakcinom vrši u dvije doze, te da se druga doza prima nakon godinu dana.

Dubravka Stanković Prača, majka djevojčice koja je danas primila vakcinu protiv HPV virusa, kaže da se nije dvoumila pri odluci da kćerku dovede na vakcinaciju.

“Na ovaj način štitimo svoju djecu od najčešćih tipova HPV virusa, koji mogu da izazovu karcinome reproduktivnog sistema, najčešće žena, ali mogu i muškaraca”, rekla je Prača.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!