Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske predstavilo je danas u Banjaluci novu personalizovanu pametnu karticu – službenu legitimaciju i identifikacioni dokument za sve svoje pripadnike, čime se povećava nivo bezbjednosti informaciono-komunikacione infrastrukture MUP-a.

Direktor Policije Siniša Kostrešević rekao je novinarima da je MUP prva agencija za sprovođenje zakona u BiH koja je uvela nove elektronske identifikacione kartice, odnosno službene legitimacije.

“Pored toga što dodatno želimo da zaštitimo službenu legitimaciju od zloupotreba i falsifikovanja, cilj je da našim pripadnicima i državnim službenicima omogućimo siguran pristup svim elektronskim bazama prilikom njihovog rada u MUP-u. To je preduslov za digitalno potpisivanje dokumenata i razmjenu podataka”, rekao je Kostrešević.

On je dodao da je cijeli projekat razvila MUP-ova Uprava za informaciono-komunikacione tehnologije, te da je sve sprovedeno uz tehničku podršku Delegacije Evropske komisije u BiH kroz IPA fondove.

“Koštao je do sada oko 200.000 evra iz donatorskih sredstava”, rekao je Kostrešević, dodajući da su nove legitimacije faktički od sada u primjeni, te da MUP ima više od 6.000 policijskih službenika, te više od 2.000 državnih.

Načelnik Uprave MUP-a za informaciono-komunikacione tehnologije Divna Lovrić Bojanić rekla je da je zbog brojnih zaštitnih elemenata nove kartice jako teško falsifikovati.

“One omogućavaju sigurniji pristup informaciono-komunikacionim resursima MUP-a, a krajnji cilj jeste uspostavljanje elektronskih usluga iz nadležnosti Ministarstva prema građanima Srpske”, zaključila je Lovrićeva.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!