To je naše zemljište i ne damo ga, poručujem vlasnicima Autoprevoza da odustanu od deložacije, i spreman sam da sa narodom i radnicima 13. aprila spriječim bilo kakav pokušaj otimanja imovine grada, rekao je na konferenciji za novinare gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, komentarišući spor koji je Grad, prema presudi Ustavnog suda BiH, izgubio od “Autoprevoza” u centru Banjaluke.

Spor oko zemljišta Stare autobuske stanice, koje obuhvata parking i dio Vidovdanske ulice, grad Banjaluka i “Autoprevoz”, vode još od 1998. godine, a Ustavni sud BiH donio je nedavno konačnu presudu u korist tog preduzeća.

Nakon toga Okružnom privrednom sudu u Banjaluci preostalo je samo da donese zaključak kojim je potvrđeno da “Autoprevoz” preuzima sporno zemljište 13. aprila, ali Stanivuković poručuje da neće dozvoliti takav scenario.

“Uspjeli su da se raznim manifetlucima dokopaju gradskog zemljišta uz  pomoć sudova. Sudovi legalizuju kriminal i to nije prvi put da se ovako nešto dešava”, tvrdi Stanivuković.

Dodaje i da, pored ove odluke neće odustati od pravne borbe, a za istu je prikupljeno i 28 novih i starih dokaza.

“Po članu 8 Zakona o privatizaciji, nemoguće je privatizovati javne institucije i objekte od javnog značaja. Pokrenućemo postupak o tome šta je moglo, a šta ne može biti predmet privatizacije”, istakao je Stanivuković, i na kraju dodao da će “ako treba od Kulina bana pa do danas priložiti sve dokaze”.

Inače, “Autoprevoz” je ovo zemljište u centru Banjaluke još prije desetak godina prodao firmi “Bewo real estate”, te će ga u skladu sa ugovorom prvo preuzeti “Autoprevoz”, a zatim predati toj firmi čiji je direktor Dragan Gajanin.

Jedini vlasnik preduzeća “Bewo real estate” je preduzeće “Aktiva invest” iz Banjaluke, vlasnika Draženka Gloginjića koje je 2012. godine ostvarilo prihod od tri miliona KM, od čega je dobit bila 2,1 miliona KM sa dva zaposlena.

Kao raniji vlasnici preduzeća “Bewo real estate” vodili su se Vedran Savić, sin Čede Savića, nekadašnjeg direktora banjalučkog Zavoda za izgradnju i druga dva partnera, Bernhard Kaufmann i Reinhard Herzog.

Gradonačelnik Banjaluke o saradnji sa strancima

Što se tiče saradnje sa bilo kojom vladom uvijek ću razgovarati, diplomatija je stub odbrane interesa našeg naroda, rekao je Stanivuković, komentarišući najavljenu odluku vlasti Republike Srpske o prekidanju kontakata sa američkim i britanskim zvaničnicima u Sarajevu.

“Moj stav je da Srbi i srpski narod uvijek budu za pregovaračkim stolom, čak i o najtežim pitanjima. Pregovori nekada kupuju vrijeme, a nekada donose mir”, smatra on.

Dodaje i da je svjestan da su odluke koje donose vlasti SAD i Velike Britanije, često na štetu interesa Republike Srpske, ali smatra da uvijek treba razgovarati čak i onda kada su mišljenja potpuno različita.

“Grad Banjaluka će sarađivati sa svima, od neprijatelja ćemo praviti prijatelje, sve u interesu Republike Srpske”, zaključio je Stanivuković.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!