USPJEŠNO REALIZOVANA „MALA ŠKOLA EKSPERIMENTALNE FIZIKE“ ZA BANJALUČKE OSNOVCE

148

Na Prirodno matematičkom fakultetu u Banjaluci održana je dvodnevna Mala škola eksperimentalne fizike.  Cilj radionice je promocija nauke među mladima, kao i podrška laboratorijskom radu iz nastavnog predmeta fizika u osnovnom obrazovanju. Tokom radionice 300 banjalučkih osnovaca, učenika sedmog, osmog i devetog razreda, imalo je priliku da usavršava eksperimentalni rad pod mentorstvom nastavnika i studenata fizike.

Sadržajan i uzrastu prilagođen program pružio je mogućnost učenicima da posjete planetarijum i upoznaju se sadržajima iz astronomije i astrofizike, prate i diskutuju izvođenje demonstracionih eksperimenata iz različitih oblasti fizike, samostalno mjere i obrađuju dobijene rezultate i upoznaju se sa fizikom koja je u pozadini unapređenja svjetskog rekorda u slaganju Rubikove kocke. „Imali smo privilegiju da ugostimo učenika osnovnih škola Grada Banjaluke u cilju popularizacije nauke s namjerom da utičemo na poboljšanje funkcionalnog znanja“, kaže za UNO Portal Mr Bojan Kovačević, asistent na PMF-u.
Kovačević ističe značaj da se kod učenika probuditi interesovanja za istraživanje u najranijem školovanju. On je ocijeno da ovako veliki odziv učenika pokazuje da kod njih postoji želja za prirodnim naukama. „Veoma je važno da se učenici na vrijeme pronađu upravo u prirodnim naukama jer su one konkurentnije na tržištu. Ovaj vid edukacije se organizuje prvi put, a u planu je da se sa lokalnog nivoa proširi na druge gradove, kaže Kovačević i podsjeća da je Trebinje uspješno organizovalo sličnu školu. „Istraživanje prirode i njeno funkcionisanje, ovladavanje pojavama i kreiranje bolje budućnosti su dovoljni razlozi da bi se fizika izabrala kao životni poziv. Za mene je to najljepše zanimanje jer dobijate priliku da budete dio profesionalog životnog puta jedne mlade osobe i da doprinosite njenom razvoju. U obrazovanju je najvažniji balans između onog što kao predavači pružamo i onog što prilikom provjere znanja tražimo, zaključio je Kovačevićkoji je najbolji student fizike u istoriji Republike Srpske.

Učenici nisu krili zadovoljstvo koje im je pričinila mogućnost da budu dio ovakve manifestacije i uskoro se nadaju novoj prilici za sticanje znanja i vještina iz eksperimentalne fizike.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!