Ključevi 50 stanova za izbjegla i raseljena lica danas su, u prisustvu najviših zvaničnika Republike Srpske, svečano uručeni u banjalučkom naselju Ada gdje je u okviru Regionalnog stambenog programa izgrađena zgrada vrijednosti 2.975.231 KM.

Stanovi su namijenjeni za trajno zbrinjavanje raseljenih lica i povratnika, a nakon 28 godina riješeno je stambeno pitanje za ove porodice.

Raseljeno lice iz Drvara Dragana Kecman, koja je danas dobila ključeve novog stana, rekla je da je na rješavanje stambenog pitanja čekala od 1995. godine.

“Moja imovina u Drvaru je devastirana, nisam imala uslova da se vratim”, rekla je Kecmanova.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik tokom svečanosti uručio je porodicama ključeve stanova u novoizgrađenoj zgradi, te im poželio sreću.

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović u obraćanju na svečanoj ceremoniji izrazila je zahvalnost donatorima koji su sa institucijama srpske riješili problem ovih kategorija i obezbijedili im stanove.

“Ponosna sam što sam mnogo godina i sa Dodikom i drugim kolegama mogla da učestvujemo u ovom projektu”, rekla je Cijanovićeva i poželjela sreću novim stanarima novoizgrađene zgrade.

Grad Banjaluka obezbijedio je za novu zgradu zemljište i infrastrukturne priključke, a izvođač radova bio je “Proda mont” iz Doboja.

Svečanosti je prisustvovao direktor Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije Davor Čordaš, te u ime donatora šef Operativnog odjeljenja Delegacije EU za društveni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Đanluka Vani.

Na manifestaciji u naselju Ada bili su prisutni i ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Sevlid Hurtić, potpredsjednik Republike Srpske Davor Pranjić, gradonačenik Banjaluke Draško Stanivuković i predsjednik Skupštine grada Ljubo Ninković.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković rekao je da je novoizgrađenom zgradom u ovom gradu danas riješeno stambeno pitanje za 50 porodica izbjeglih i raseljenih lica, dodajući da još oko 200 porodica čeka rješavanje stambenog pitanja.

“Želimo da u naredne dvije do tri godine riješimo sva ta pitanja”, rekao je Stanivuković novinarima nakon današnje dodjele ključeva za 50 stanova izbjeglim i raseljenim licima u novoizgrađenoj zgradi u naselju Ada.

Šef Operativnog odjeljenja Delegacije EU u BiH za društveni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Đanluka Vanini rekao je da je u Regionalni stambeni program EU donirala 238 miliona evra.

“U okviru Regionalnog stambenog programa do sada je obezbijeđeno 2.600 stambenih jedinica za porodice koje su u potrebi”, rekao je Vanini.

Na području grada Banjaluka, u naselju Kuljani, ranije je izgrađena i useljena stambena zgrada sa 48 stanova, u naselju Ada sa 50 stanova, te 101 individualna stambena jedinica.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!