Grad Banjaluka planira da pooštri kaznenu politiku za nesavjesne vozače koji se parkiraju na mjestima rezervisanim za osobe sa invaliditetom i taksi stajalištima, tako što će novčana kazna za ovaj prekršaj biti povećana sa 40 KM na 100 KM.

Osim toga, komunalna policija će dobiti ovlaštenja da kontroliše stanje na privatnim parkinzima, odnosno biće u mogućnosti da kazni nesavjesne vozače koji parkiraju vozila na parking mjestima rezervisanim za lica sa invaliditetom koja se nalaze u tržnim centrima, što do sada nije bio slučaj.

Ove novine trebaju biti regulisane kroz izmjenu Odluke o bezbjednosti saobraćaja na putevima Grada Banjaluka, koja će se naći na dnevnom redu zasjedanja lokalnog parlamenta koje će se održati 30. marta.

U izmjeni odluke je precizirano da komunalni policajac može izdati prekršajni nalog na ime vlasnika ili na ime vozača vozila, kada utvrdi da je vozilo parkirano na obilježenom taksi stajalištu, a ne radi se o vozilu kojim se obavlja taksi prevoz na području grada, prenosi CAPITAL.

Navedeno je i da komunalni policajac može izdati prekršajni nalog za nesavjesnog vozača ako je vozilo parkirano na privatnom parkiralištu (tržni centri) na parking mjestu obilježenom za parkiranje lica sa invaliditetom, uz prethodnu pismenu saglasnost vlasnika parkinga.

U obrazloženju odluke je navedeno da se ove izmjene sprovode zbog učestalih žalbi udruženja invalida sa područja Banjaluke, koji su se zbog ovih problema obraćali Gradu, kao i zbog učestalih pojava nesavjesnih vozača koji parkiranjem na taksi mjestima ometaju taksi vozače da nesmetano obavljaju svoju djelatnost.

„Smatramo da bi se povećanjem kazne sa 40 KM na 100 KM za nepropisno parkiranje na parking mjesta rezervisana za lica sa invaliditetom kao i na površinama rezervisanim za parkiranje taksi vozila, postiglo povećanje kvaliteta života lica sa invaliditetom te povećao kvalitet taksi usluga u Banjaluci“, navedeno je u ovo odluci.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!