Шта здравственим осигураницима у Српској, доносе нова права? (ВИДЕО)

302
Нова права за здравствене осигуранике у Републици Српској! Од сада здравствене услуге, попут ТИЛТ теста или палијативне његе – остварују на основу упутнице породичног љекара.

Док је раније, за ове услуге требало рјешење Фонда здравственог осигурања.

Дошао је крај дугим редовима у пословницама Фонда здравственог осигурања! Осигураници за неопходну здравствену услугу више неће достављати медицинску документацију, нити чекати рјешења из Фонда. Од сада им је потребна искључиво упутница породичног љекара.

– Ријеч је о услугама, попут ТИЛТ теста, код особа који имају вртоглавице. Раније се захтјев морао предавати у Фонда, па чекати рјешење да Фонд одобри. Преглед специјалисте и упутница породичног – каже Дарија Филиповић Остојић портпаролка ФЗО Републике Српске.

“Зелено свјетло” из Фонда више није потребно ни за услуге из офтамологије, урологије, торакалне хирургије, аудио-лингвистичког третмана-КСАФА апаратом за дјецу до 18 година са потешкоћама у развоју.

– Новина је и смјештај пацијената који иду на радио-терапију, а који су удаљени од Бањалуке више од 50 километара. Односно, не морају сами да о свом трошку плаћају, него могу да буду смјештени у Зотовићу, што је олакшавајућа околност за пацијенте који иду у Центар за радио-терапију – додала је Косана Станетић начелница Службе породичне медицине, Дом здравља Бањалука.

Од сада и смјештај у палијативне установе једноставнији. Зато што ће, породични љекар на основу отпусног писма са препоруком за палијативну његу или специјалистичког налаза – издати болничку упутницу.

– Палијативно збрињавање подразумијева активни третман и његу код пацијента у терминалној фази малигне болести, мада се овдје третирају пацијенти и друге етилогије. Дакле, за санирање бола и усмјерен је на побољшању живота – каже Зоран Поповић начелник одјељења Палијативна њега, ЈЗУ Градишка.

За здравствене услуге, гдје је неопходно ангажовање љекара из иностранства – пацијенти право на дијагностичке и терапијске процедуре остварују на основу болничке упутнице породичног љекара, те мишљења конзилијума љекара одговарајуће специјалности.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!