CVIJANOVIĆ: DODJELA ODLIKOVANJA ZLOGLASNOJ BRIGADI HVO-a NE DOPRINOSI POMIRENJU

120

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović istakla je da odlikovanje zloglasnoj brigadi Hrvatskog vijeća odbrane ne doprinosi pomirenju, niti unapređenju dobrosusjedskih odnosa. Zbog dodjele ordena 103. brigadi HVO-a koja je počinila strašne zločine nad Srbima na području Dervente i Posavine, Cvijanovićeva je za SRNU izjavila da je apsolutno razumljiva i opravdana reakcija javnosti i građana Dervente za koje, kao i za cijelu Republiku Srpsku, ovaj čin predstavlja uvredu i provokaciju. “Derventa je grad koji je tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata pretrpio ogromne ljudske i materijalne žrtve i tu činjenicu morali bi da poštuju svi koji dolaze u ovu lokalnu zajednicu”, naglasila je Cvijanovićeva. Ona je ukazala da Republika Srpska posvećeno radi na unapređenju regionalne saradnje, ali ona mora da bude utemeljena na međusobnom uvažavanju.

Hrvatski predsjednik Zoran  Milanović je boravio u Derventi na okupljanju pripadnika 103. brigade Hrvatskog vijeća odbrane koju je odlikovao, što je naišlo na brojne osude u Republici Srpskoj.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da je Derventa nesumnjivo u Republici Srpskoj i prije, a i poslije posjete Milanovića, te da je hrvatska vojska u Srpskoj nesumnjivo gubitnička. “Istorija Srba i Hrvata je teška i trebaće godine truda da se premoste razlike i riješe pitanja koja nas razdvajaju”, napisao je Dodik na Tviteru ocijenjujući da je predsjednik Hrvatske  privržen poštovanju Dejtonskog sporazuma i Republike Srpske kao političko-pravne činjenice.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!