Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik najavio je da će u Republici Srpskoj u narednih nekoliko mjeseci biti donijet zakon kojim će pripadnicima LGBT zajednice biti zabranjen prilaz obrazovnim institucijama.

 

“Znači, vrtići, škole, fakulteti, neće moći da rade, neće moći da prilaze, neće moći da vrše propagandu”, rekao je Dodik sinoć u intervjuu za prnjavorsku “K3” televiziju.

On je rekao da je to “institucionalna odgovornost vlasti u Republici Srpskoj”, koje na taj način žele da sačuvaju, kako je kazao, “tradicionalne i porodične vrijednosti” ljudi u Srpskoj.

Dodao je da je dobio na desetine pisama tradicionalno orjentisanih udruženja koja su izrazila zabrinutost zbog najava o održavanju parade ponosa u Banjaluci.

Prethodnog vikenda lica sa maskama i kapuljačama napala su aktiviste LGBT zajednice i novinare u Banjaluci nakon čega su iz “Bh. povorke ponosa” optužili Dodika i gradonačelnika Banjaluke, Draška Stanivukovića da su svojim stavovima i izjavama izazvali taj napad.

Iz te organizacije su saopštili da su napadnuti pripadnici LGBT zajednice i novinari bili primorani da napuste Banjaluku i Republiku Srpsku jer policija nije mogla da im garantuje bezbjednost.

Policijska uprava Banjaluka je neposredno nakon napada saopštila da policijski službenici “preduzimaju sve mjere i radnje u cilju rasvijetljavanja krivičnog djela “Nasilničko ponašanje” i otkrivanju izvršilaca”.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!