Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banjaluka, je rekao da ako mediji budu učestvovali u javnoj raspravi, onda će to samo biti s ciljem da se ovaj zakon povuče.
On je rekao da je NS RS ovakvim glasanjem pokazala da je ne interesuju mišljenja i stavovi relevantnih institucija i međunarodnih organizacija, čiji je i RS potpisnik.
“Četrideset devet poslanika NS RS je danas podizanjem ruke pokazalo da ih ne interesuju stavovi UN-a, Savjeta Evrope, EU, OEBS-a ni bilo koje druge međunarodne organizacije. Bez obzira na sve argumente koje su iznijeli novinari u RS i BiH, Udruženje novinara Srbije, Evropska federacija novinara, i brojne druge organizacije, oni su ostali pri toj odluci“, rekao je Vukelić, i upitao narodne poslanike zašto se boje istine.
On je rekao da je ovo pitanje proteklih mjesec dana vlasti u RS bilo vrhunski prioritet, i da je bilo važnije i od borbe protiv korupcije i svih drugih važnih tema. On je utvrdio da je cilj ovog zakona ugušiti preostalu slobodnu riječ, i istakao da je ponašanje narodnih poslanika dobra najava kako će se ubuduće ponašati kada na dnevni red skupštine dođu i gori zakoni.
Podsjećamo, vladajuća većina u Narodnoj skupštini RS izglasala je nacrt po kojem bi kleveta i uvreda postale krivično djelo. Za ovaj nacrt glasalo je 49 poslanika, protiv je bilo 21 poslanika, a nije bilo uzdržanih.
PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!