Prema prijedlogu Plana upisa učenika u prvi razred srednjih škola u Republici Srpskoj za školsku 2023/24. godinu planiran je upis 10.109 učenika, raspoređenih u 456 odjeljenja, rekla je ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić.
Stojičićeva je navela da je od tog broja planiran upis 2.486 učenika ili 117 odjeljenja u zanimanja trećeg stepena složenosti, a 7.623 ili 339 odjeljenja u četvorogodišnje škole.Ona je nakon sastanka članova Komisije za upisnu politiku navela da trenutno 89 javnih i pet privatnih srednjih škola pohađa 35.000 učenika.

“Veliki izazov je pred nama i slijedi nam zajednički rad relevantnih institucija i poslovne zajednice, kako bi u punom obimu zaživio sistem dualnog obrazovanja i provođenja praktične nastave i u školama i kod privrednika”, rekla je Stojičićeva novinarima.

Ona je istakla da je posebna pažnja posvećena deficitarnim zanimanjima, koja su potrebna tržištu, a za koje učenici pokazuju najmanje interesovanja.

“Ministarstvo je, u skladu sa prijedlozima jedinica lokalne samouprave i privrede, definisalo i prijedlog deficitarnih zanimanja, za koja su obezbijeđene stipendije i naknade za prevoz”, rekla je Stojičićeva.

Ona je navela da je prema Prijedlogu plana upisa za narednu školsku godinu, predviđen upis 772 učenika u 23 deficitarna zanimanja.

“Ove godine iz učionica nam izlazi prva generacija učenika, koji su deficitarna zanimanja upisali 2020/21. godine, njih 590 i vidjećemo da preduzmemo aktivnosti kako bismo im obezbijedili posao”, rekla je Stojičićeva.

Direktor Zanatsko–preduzetničke komore Republike Srpske Jovica Bratić izrazio je zadovoljstvo aktivnostima preduzetim na reformama u oblasti obrazovanja, koje su neophodne kako bi sačuvali zanati.

“Imamo mnogo problema. Iako je velika zainteresovanost na tržištu rada, zanati se gase, jer i ono što imamo zanatlija, odlaze u inostranstvo. Moramo zajedno odgovoriti na te probleme, povećanjem plata, ali i da probudimo interesovanje mladih za zanate”, rekao je Bratić.

Predsjednik aktiva direktora srednjih škola zvorničko–biračke regije Biljana Pisić ukazala je na činjenicu da u manjim lokalnim zajednicama uvijek ima problema oko upisne politike, te izrazila zadovoljstvo jer je ove godine ukazana posebna pažnja na to.

“Jedno od rješenja je obuka učenika u osnovnim školama i njihovih roditelja, ali i dobra profesionalna orjentacija, odnosno osnaživanje pedagoško – psiholoških službi, kako bi se djeci na njima prihvatljiv način objasnilo šta ih čeka u narednom periodu”, rekla je Pisićeva.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!