“Strah i trepet” na ulicama Banjaluke: Na adresu policije za pse stiglo 129 prijava

282
Na adresu policije za pse koja djeluje u okviru Komunalne policije od početka godine stiglo je 129 prijava, dok je tokom prošle godine primljeno 288, rečeno je Srni u Gradskoj upravi Banjaluka.

Iz ove uprave pojasnili su da su pravila kojih se vlasnici moraju pridržavati definisana odlukom o komunalnom redu.

“U objektima ili zgradama kolektivnog stanovanja mogu se držati psi i mačke uz saglasnost zajednice etažnih vlasnika ili saglasnost većine etažnih vlasnika. Pas se može držati u ograđenom dvorištu, pod uslovom da mu je onemogućen izlazak i ugrožavanje prolaznika i drugih lica”, naglasili su iz Gradske uprave.

Ako dvorište nije bezbjedno ograđeno, pas se mora držati u posebno ograđenom prostoru /boksu/ ili vezan na lancu, a na ulazu u kuću, odnosno dvorište u kojem se drže psi na vidnom polju mora biti postavljena tabla sa natpisom “Čuvaj se psa”.

Psi se mogu puštati da se slobodno kreću samo na za to posebno određenim površinama, dok je vlasnik dužan da očisti za svojim psom.

Iz Gradske uprave podsjećaju da je zabranjeno izvođenje, šetnja i puštanje pasa na dječijim igralištima, u dvorištima predškolskih, školskih i zdravstvenih ustanova, uređenim javnim parkovima, pješačkim zonama i sportskim terenima.

Radi identifikacije, svi vlasnici pasa dužni su da izvrše trajno označavanje pasa mikročipom.

Komunalna policija vrši nadzor nad sprovođenjem odredaba odluke o komunalnom redu kada je riječ o držanju kućnih ljubimaca, higijeničarske službe su zadužene za hvatanje i zbrinjavanje pasa lutalica, dok veterinarska inspekcija vrši nadzor nad Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja, kao i Pravilnik o držanju i zaštiti kućnih ljubimaca.

“Ukoliko odlaskom na teren pripadnici Policije za pse zateknu nepoštovanje pravila, izdaje se prekršajni nalog za neodgovorne vlasnike, a ukoliko se radi o `blažem` kršenju propisa, bude naloženo otklanjanje nepravilnosti”, naveli su u Gradskoj upravi Banjaluka.

Kada je riječ o napadima pasa, iz Gradske uprave kažu da se u nekoliko slučajeva zabilježenih u prethodnom periodu, radilo prvenstveno o vlasničkim psima.

“Ti psi često budu izgubljeni, a nerijetko i napušteni. U slučaju napada/ujeda psa, oštećena osoba se zbrinjava u zdravstvenu ustanovu, a o slučaju se obavještavaju pripadnici MUP-a, kao i veterinarska inspekcija koja izlazi na teren”, naveli su iz Uprave grada Banjaluka.

Izvor: ATV

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!