Ovo je, vjerovatno, jedan od najvećih događaja u sportskoj istoriji Banjaluke, jer se Srpska Open ove godine “penje” na viši nivo i prvi put će to biti turnir ATP 250 serije, kaže za BL portal banjalučki teniski sudija Ozren Đurđević, komentarišući turnir koji će se održati od 17. do 23 aprila. Sve to, ujedno, znači  nova pravila i uslove. Publika i posjetioci će, osim mečeva, imati i mnoštvo drugih zabavnih sadržaja, ali i neke zabrane na koje treba obratiti pažnju. 

„Vjerujem da će ovaj turnir Banjaluku staviti ne samo na tenisku, već i na sportsku mapu svijeta. Turniri iz serije 250 uglavnom se igraju u gradovima koji imaju više od milion stanovnika, osim dva ili tri izuzetka u svijetu. I, evo, Banjaluka je dobila tu organizaciju, što je velika čast“, tvrdi Đurđević i dodaje da ni mnogo veći gradovi i države nikada u svojoj istoriju nisu imali priliku da organizuju ovako ozbiljan turnir.

Đurđević napominje da je organizacija turnira ATP 250 serije drastično različita u odnosu na dosadašnji turnir koji se održava od 2003. godine.

„Kriterijumi za dobijanje organizacije turnira iz serije 250 su mnogo oštriji i jači. Prije svega, riječ je o infrastrukturi, ne samo stadiona i čitavog kompleksa, već i o aerodromskim i smještajnim kapacitetima”, objašnjava on.

Te “razlike”, sa sobom nose i neke nove sadržaje i pogodnosti za gledaoce, ali i brojna ograničenja na koja bi posjetioci morali da obrate pažnju.

Primjera radi, publika za vrijeme poena ne smije da bude glasna i ne smije da ustaje sa stolica. Ustajati se može samo kada igrači sjednu da odmore, tokom promjene strana na neparnim gemovima. Takođe, za publiku je striktno zabranjena i upotreba i korišćenje laptopa, a tu pogodnost imaju samo predstavnici medija i zvaničnici na turniru.

Zabranjena je i upotreba blica prilikom fotografisanja ili snimanja tokom meča, a na telefonima konstantno mora biti uključen takozvani tihi mod. Za sprovođenje ovih pravila brinu se ljudi iz obezbjeđenja, koji će na tribinama biti raspoređeni na svakih desetak metara.

Jedna od pogodnosti turnira ovakvog nivoa je i obavezno kreiranje velike fan zone, ili fan sela, koje će u ovom slučaju biti smješteno u Parku Mladen Stojanović.

U fan zonama, obavezno je da bude najmanje šest terena za treninge, a publika će imati mogućnost da uživo posmatra i treninge igrača. Takođe, nakon završetka treninga, posjetioci se mogu fotografisati i zatražiti autograme od teniskih velikana.

Ono što je, kažu teniski stručnjaci, takođe dobro kod ovog turnira je i podloga na kojoj se igra. Riječ je o šljaci, koja je u odnosu na beton mnogo zahvalnija u slučaju kiše. Za razliku od betona i trave, gdje se u slučaju kiše mečevi odmah prekidaju, na šljaci se mogu igrati ako je kiša manjeg inteziteta. To je vrlo bitan segment, s obzirom na to da je vrijeme održavanja turnira sredina aprila, kada su padavine uobičajene i očekivane.

 

Izvor: BL Portal

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!