Osjećam ugroženost porodice, tu su troje djece i supruga, rekao je danas Nikola Morača, novinar Euroblica i Srpska info, ispred Palate predsjednika u Banjaluci, kome su nepoznati vandali oštetili njegov automobil.

U vandalskom napadu oštećen je i automobil urednika portala Buka Aleksandra Trifunovića, te dva službena vozila ovog medija.

“Pozadina je od ovog što se dešava sa mnom u posljednje vrijeme do najavljenih izmjena Krivičnog zakonika. U policiji su rekli da će učiniti sve. Ulična rasvjeta je radila, jasno se vidjelo da taj ko je to radio nije mario ni za kamere. Sad je ovo prešlo u novu dimenziju”, rekao je Morača i dodao da je policija obavila uviđaj.

“Postoje snimci gdje se vidi šta rade osumnjičeni”, rekao je Morača.

“Način na koji je to urađeno, radi se o sili, mržnji. Policija je bila vrlo profesionalna, dali su sve od sebe. Ja ne okrivljujem nikog ali je stvorena atmosfera i otvoren je lov na novinare. Mi smo od sistema označeni kao neko ko je spodoba”, rekao je Trifunović i dodao da je imovina njega i kolege Morače u ovom trenutku najmanje bitna.

“Šta će se desiti drugim kolegama? Sutra će biti kasno”, rekao je Trifunović.

Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banjaluka, je rekao da je Milorad Dodik, predsjednik RS, juče novinare označio kao spodobe.

“Nikada novinari takvim riječnikom se nisu ophodili prema njemu”, rekao je Vukelić i pozvao ministra unutrašnjih poslova RS Sinišu Karana da zaštiti novinare, pa ako je potrebno da postavi i patrole pored redakcija.

“Ovo je stvarno otišlo predaleko. Kada pređete granicu, više nema granica i sve je dozvoljeno”, ističe Vukelić.

Nada se da će novinare predsjednici skupštinskih poslaničkih klubova pozvati na sastanak, ako u međuvremenu ne bude povučen sporni zakon iz parlamentarne procedure.

Vukelić je rekao da su i protesti jedna od otvorenih mogućnosti, te da mu nije jasno zašto se o svenu ne oglašava akademska zajednica.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!