Potpredsjednik Udruženja novinara Republike Srpske Mira Kostović izjavila je za Srnu da se do sada predlagač izmjena i dopuna Krivičnog zakonika nije konsultovao sa predstavnicima Udruženja, ali očekuje da se uvaže stavovi profesionalne novinarske zajednice pri kreiranju konačnog dokumenta kojim se predviđa uvođenje krivičnog djela uvrede i klevete.

“Udruženje novinara Republike Srpske će uskoro organizovati javnu raspravu na kojoj ćemo pozvati ministra, kolege novinare, pravnike, advokate, tužioce i sudije. Najbitnije je da čujemo odgovore na nedoumice koje novinari ističu”, istakla je Kostovićeva.

Ona je naglasila da u Nacrtu nisu predviđene zatvorske kazne za klevetu i uvredu, za razliku od pojedinih zemalja EU, ali da je potrebno govoriti o rasponu novčanih kazni, te o kvalifikaciji uvrede i klevete.

“Ono što možemo vidjeti u tekstu koji je izašao u javnost jeste da to nije dovoljno precizno definisano. Vidimo da su velike razlike u kazni. Ne vidimo koje su razlike definisane zakonom, te kako će to izgledati u praksi”, istakla je Kostović.

Govoreći o objavljivanju tuđih prepisa i spisa, Kostovićeva pita kako to praktično primjeniti u novinarstvu, odnosno šta će ograničenja u tom smislu značiti za rad novinara, te da je zbog toga važno da se prijedlozi čuju na javnim raspravama, da bi se uputio zahtjev za uvrštavanje ili brisanje pojedinih stavki iz predloženih izmjena i dopuna Krivičnog zakonika.

Iz Udruženja novinara pitaju i na koji način će se utvrditi kvalifikacija javne ličnosti.

“Do sada smo imali u sudskim procesima situacije gdje je novinarima, koji su htjeli druge da tuže za klevetu, rečeno da moraju imati više tolerancije jer su javne ličnosti i da moraju biti spremni i na veću kritiku. Da li to znači da će građani moći da tuže nekoga za kritiku i uvredu, a novinari neće?”, upitala je Kostović.

Ona je rekla da se u međuvremenu Udruženje novinara Republike Srpske konsultuje s pravnicima, ali i kolegama iz Srbije s obzirom na njihovu bogatu praksu u ovoj oblasti.

Vlada Repblike Srpske usvojila je 2. marta Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske kojima se uvodi novo krivično djelo protiv časti i ugleda, odnosno krivično djelo uvrede i klevete.

Ministar pravde Miloš Bukejlović izjavio je da ne postoji nijedan vid cenzure koji bi proistekao iz kriminalizacije klevete, odnosno uvođenja ovog krivičnog djela u Krivični zakonik, niti vršenja pritiska na medije ili ograničavanja slobode govora i izražavanja.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik izjavio je da time niko ne juriša na novinarske strukture i da će u javnoj raspravi biti eliminisani svi strahovi koje ima medijska zajednica.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!