Napušteni ljubimci siju strah na ulicama

148

Sve učestaliji napadi pasa na ulicama bude strah kod mnogih stanovnika, a da stvar bude gora, napadi najčešće dolaze od strane vlasničkih pasa, a ne od lutalica, a samo od početka godine imali smo pet takvih slučajeva.

Najnoviji slučaj desio se u srijedu u naselju Petrićevac kada je pitbul napao Svetlanu L. Prema nezvaničnim informacijama, pas se otrgnuo i napao ženu dok je bila na ulici, nanijevši joj teže povrede. Ovo je drugi napad psa u Banjaluci u posljednjih nekoliko dana, a peti od početka godine. Banjalučanku Bojanu Gajić u ponedjeljak je u ulici Dragomira Drage Malića napao i za glavu ugrizao pas rase haski, a na sreću prošla je sa lakšim povredama. Kako su saopštili iz PU Banjaluka, ovaj pas je bio bez vlasnika. Početkom februara u Bistrici pas nepoznate rase napao je i ugrizao tridesetdvogodišnju ženu za nogu. Slučaj je okarakterisan kao izazivanje opšte opasnosti. Prethodno je pas rase akita ugrizao djevojčicu za glavu u naselju Lauš nakon što se otrgao vlasniku. Početkom januara belgijski ovčar otrgao se vlasniku s povoca i napao tri dječaka.

Psi nisu postali agresivniji, saglasni su sagovornici “Glasa Srpske”, nego je riječ o lošem tretmanu i manjku odgovornosti vlasnika prema životinjama.

Predsjednica Udruženja za zaštitu životinja “Vag Vag” Anđela Španović rekla je za “Glas Srpske” da je loš odnos prema životinjama ključan i da se napadi dešavaju najviše zbog nemara vlasnika. Kako je rekla, psi nisu postali agresivniji, jer da jesu, onda bismo imali takav problem i kod napuštenih životinja, a to nije slučaj.

– U slučajevima napada uglavnom se radi o vlasničkim psima, najčešće rasnim, što pokazuje da ljudi kupuju životinje, a da nisu svjesni njihove prirode. Pitbul po prirodi nije agresivna rasa, ali može biti opasan, na­ primjer, ako ga vodi dijete, vidi mačku i zatrči se pa može ugroziti i vlasnika jer ga može povući – rekla je Španovićeva, naglasivši da psi nisu krvoločne životinje.

Prema njenim riječima, vlasnici se moraju brinuti o psu, kako ne bi bila ugrožena bezbjednost. Uz to, važno je stvoriti pravu sliku o njima, jer psi su pitome životinje, neće nikoga ugroziti, ali žele pažnju.

– Najveći problem su vlasnici koji želi da izgledaju opasno, hoće da se svi boje njegovog psa i slično. Pored toga, imamo i vlasnike koji puštaju pse, takav jedan slučaj bio je nedavno sa haskijem – rekla je Španovićeva. Poručila je da psi moraju biti čipovani.

Predsjednik Udruženja za zaštitu životinja “Kerber” Goran Milojević kazao je za “Glas Srpske” da je neodgovorno vlasništvo uzrok problema, a jedini  način da se to smanji ili iskorijeni jeste kažnjavanje vlasnika. Uz to, dodaje, pitanje je u kakvim uslovima žive psi i kakav je odnos prema njima, izvode li ih i kako ih hrane.

– Postoje propisi da pas mora da bude na povocu i sa brnjicom i većina to i poštuje. Nesavjesni vlasnici to ne poštuju – rekao je Milojević.

Upravo zbog neodgovornih vlasnika, prije dva i po mjeseca osnovana je Policija za pse, u okviru Odjeljenja za inspekcijske poslove i komunalnu policiju. Iz Gradske uprave za “Glas Srpske” kažu da je Policija za pse do 23. februara imala 388 prijava.

– Prijave su se najčešće odnosile na puštanje pasa bez nadzora i nepropisno držanje pasa u dvorištu – rekli su iz Gradske uprave i dodali da je izdato 14 prekršajnih naloga, od kojih većina zbog držanja pasa bez nadzora.

Propisi

Vlasnici pasa dužni su da svoje kućne ljubimce drže u skladu sa propisima o zaštiti i dobrobiti životinja, veterinarstvu, zaštiti prirode i javnom redu i miru.

– Vlasnici pasa trebalo bi da sa pažnjom dobrog domaćina i odgovornog vlasnika pse drže u skladu sa propisima, te da svaku promjenu u smislu otuđenja psa ili napuštanja prijave veterinarskoj službi ili komunalnoj policiji, koja će preduzeti mjere iz svoje nadležnosti – rekli su iz Gradske uprave.

Izvor: Glas

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!