Zbog banjalučke Delte tužio Miškovića: Ćubić traži još 18 miliona KM

519
Tržni centar „Delta“ u Banjaluci otvoren je prije četiri godine, ali računi između investitora „Delta Real Estate“ i „Niskogradnje“ koja je gradila objekat još nisu sravnjeni zbog čega su dvije firme završile na sudu.

Kako smo ranije objavili firma biznismena iz laktaša Ljubomira Ćubića tužila je preduzeće srpskog biznismena Miroslava Miškovića tvrdeći da su im ostali dužni 18,4 miliona KM za izgradnju tržnog centra.

Po ovoj tužbi nedavno je pred Okružnim privrednim sudom u Banjaluci počelo suđenje, a CAPITAL donosi detalje ovog spora koji zaokuplja pažnju javnosti jer se radi o najvećoj investiciji u trgovačkom sektoru, od blizu 90 miliona KM.

Suština spora su dodatni radovi koji su, prema tvrdnjama „Niskogradnje“ značajno izmijenili sam projekat, ali i vrijednost radova.

Ugovorom o izgradnji tržnog centra „Delta“ koji je potpisan polovinom juna 2017. godine predviđena je cijena od 69,67 miliona KM sa PDV-om.

„Niskogradnja“ u tužbi navodi da je ugovorom bilo predviđeno da investitor može naložiti izvođaču da izvrši bilo kakvu korekciju radova, ali da takve izmjene investitora daju pravo izvođaču za korekciju cijene.

Mišković mimo projekta povećao površinu „Delte“ za čak 1.500 kvadrata

Navodi i da je u skladu sa ugovorom počela izgradnju tržnog centra na osnovu idejnog rješenja, dok je glavni projekat investitor „Delta Real Estate“ trebala da dostavi najkasnije do 31. avgusta 2017. godine.

Iako im „Delta“ u predviđenom roku nije dostavila glavni projekat, „Niskogradnja“ u tužbi navodi da to ne bi dovelo do spora, da investitor nakon dostavljanja nije vršio značajne izmjene tog projekta koje su dovele do značajnih dodatnih radova, a koje nije platio.

Dalje se navodi da je „Niskogradnja“ tokom 2018. godine u dva navrata upozoravala Miškovićevo preduzeće da su to velike izmjene koje su u tom trenutku koštale dodatnih 12 miliona KM, ali da su dobili odgovor da će račune sravniti po završetku radova.

Kako bi pokazala koliko su te izmjene bile drastične, „Niskogradnja“ je u tužbi navela da je investitor mimo projekta i ugovora povećao površinu tržnog centra za čak 1.500 kvadratnih metara.

Takođe, naveli su i da je zaključenim ugovorom predviđeno da se prostori za izdavanje unutar objekta rade po sistemu „shell and core“ što podrazumijeva da je obaveza izvođača da izgradi kompletan objekat kao i sav enetrijer, osim prostora za izdavanje.

Ugovorom je, dodaju, bilo definisano da će prostore za izdavanje obrađivati sami zakupci o svom trošku.

„Tuženi je izmjenama projekta i projektne dokumentacije mijenjao i ove odredbe ugovora što se najbolje vidi na primjeru bioskopa. Tim izmjenama tuženi je dao naloge tužiocu da izvede i sve radove enterijera na bioskopu, tako da bioskop u sklopu tržnog centra nije urađen po principu ’shell and core’, već je tužilac po nalozima tuženog izveo i sve radove enterijera, koji su ogromne finansijske vrijednosti“, navedeno je u tužbi.

Piše i da je tužilac sve radove izveo onako kako je tužilac tražio te da je na kraju sve koštalo 88,7 miliona KM, a da im je „Delta Real Estate“ platila 70,3 miliona.

„Tuženi je u ostavljenom roku odbio plaćanje izvedenih radova, zbog čega je tužilac prinuđen da zaštitu svojih prava  potražuje u sudskom postupku“, piše u tužbi.

Takođe se dodaje da tokom pokušaja mirnog rješenja spora „Delta Real Estate“ nije sporio postojanje duga, ali je tu obavezu pokušao prebaciti na druga pravna i fizička lica.

Navodi se i da je tim stalnih sudskih vještaka koje su angažovali utvrdio da vrijednost radova nastalih na osnovu izmjena koje je investitor tražio iznosi 18,1 milion KM.

Oblak prašine pokrivao robu u trgovačkom centru

S druge strane, „Delta Real Estate“ je tužbu u potpunosti odbacila kao neosnovanu navodeći da je za izgradnju tržnog centra bilo zainteresovano mnogo preduzeća te da „Niskogradnja“ ne bi ni dobila ugovor da je tražila onoliko koliko sada novca traži.

„Pa radi se o povećanju cijene od 30 odsto. A sada se tužilac predomislio pa traži neke basnoslovne cifre i ponaša se kao da je njega tuženi natjerao da prihvati ugovor koji je prihvatio“, navodi se u odgovoru na tužbu.

Ističu i da je tužilac zbog probijanja ugovorenih rokova i kašnjenja sa završetkom  radova od četiri mjeseca investitoru prouzrokovao povećanje troškova od 300.000 evra i gubitak planiranih prihoda od 2,5 miliona evra. Optužuju „Niskogradnju“ i njene podizvođače za loše izvršene radove za podnu podlogu čiju je popravku, odnosno postavljanje nove podloge finansirao investitor.

„Još treba naglasiti da je nova podloga postavljana nakon početka rada tržnog centra, u noćnim satima, što je prouzrokovalo veliku štetu i dodatne troškove za tuženog, jer su dodatni radovi uzrokovali podizanje oblaka prašine koja je pokrivala robu zakupaca trgovačkog centra“, navodi se u tužbi.

Navode i da su ugovorne strane pola godine nakon otvaranja tržnog centra i nakon okončanja svih radova zaključile aneks ugovora kojim su ugovorene posljednje korekcije cijene na konačnih 60,2 miliona KM bez PDV-a.

Iz „Delta Real Estate“ su prigovorili i nalazu i mišljenju vještaka koje je „Niskogradnja“ uz tužbu dostavila.

„Vještaci koje je „Niskogradnja“ angažovala namjerno su preuveličali sve parametre u korist tužioca“, navedeno je u dopuni odgovora.

Zbog toga su, dodaju, i oni angažovali vještaka koji je utvrdio da je tužbeni zahtjev u cijelosti neosnovan.

Podsjećamo, „Niskogradnja“ je početkom ovog mjeseca tužila „Delta Real Estate“ zbog neispunjavanja ugovornih obaveza u vezi sa izgradnjom TC „Delta Planet“ Banjaluka.

Međutim, „Delta“ tužbu u potpunosti osporava i tvrdi da je „Niskogradnja“ ta koja nije ispoštovala ugovor.

„Niskogradnja“ je uz tužbu podnijela i prijedlog za privremenu mjeru obezbjeđenja.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!