Srednje škole u Srpskoj napustilo 485 đaka

194

U prošloj školskoj godini srednje škole u Republici Srpskoj je napustilo 485 učenika, i to najčešće zbog ličnih razloga te preseljenja u druga mjesta.

Kako su potvrdili za “Nezavisne novine” iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, od tog broja 131 učenik je prešao u drugu školu.

“Najčešći razlozi koje učenici navode prilikom napuštanja školovanja su preseljenje u druga mjesta, lični razlozi i prelazak u drugu školu”, navode iz ovog ministarstva.

Navode da, kada se posmatra procentualno, može se reći da je broj učenika koji napuštaju školovanje konstantan.

“On je na otprilike istom nivou prethodnih šest godina i taj procenat je oko jedan odsto”, dodaju iz Ministarstva. Prema njihovim navodima, oni, ipak, nemaju podatke koje smjerove đaci najčešće napuštaju.

Iz Politehničke škole u Banjaluci su nam potvrdili da su imali ovakve slučajeve te da je prošle godine 17 učenika napustilo školu, i to najčešće iz ličnih razloga, bolesti i slično.

“Tako je u prvom razredu našu školu napustilo 10 učenika, i to njih šest zbog ličnih razloga, dok su troje prešli u drugu školu, a jedan je imao loš uspjeh, odnosno nije dolazio u školu”, rekli su iz ove škole za “Nezavisne novine”.

Kako pojašnjavaju, podaci pokazuju da je četvoro đaka napustilo školu u drugom razredu, te jedan u trećem i dvoje u četvrtom. Takođe, i oni su se, kao i prethodni, na ovaj korak odlučili zbog ličnih razloga te lošeg uspjeha u školi.

Ivan Šijaković, sociolog, kazao je za “Nezavisne novine” da su ovo nepovoljni podaci za obrazovanje u Republici Srpskoj, u slučaju da se učenici nisu odselili izvan granica ove zemlje.

“Razloga može biti dosta, a jedan od njih je nestimulativno školovanje koje nema izgrađen pristup da obrazuje sve učenike, kako one dobre, tako i one slabije, dok su se, s druge strane, vjerovatno slabiji đaci odlučili da napuste školu”, kazao je Šijaković.

Prema njegovim riječima, možda su i loši porodični odnosi uticali na to da tinejdžeri napuste školu.

“Nedostatak vaspitne uloge škole svakako može biti jedan od razloga, jer nisu svi đaci podjednako tretirani, a neki su prepušteni da se sami snalaze”, naglasio je Šijaković.

Dodaje da je jedan od mogućih razloga napuštanja škola i taj da su ovi učenici sami zaključili kako nemaju kapacitet da dalje nastave školovanje ili ne vide svrhu u tome.

Izvor: Nezavisne

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!