Srpska obilježava dan kada je 1992. dobila Ustav: Narod ima šta da čuva i brani

161

Samo zajedno Republika Srpska i Srbija mogu sačuvati svoje postojanje na ovom prostoru. Srpska je zakoračila već u četvrtu deceniju, zadržavala svoje atribute države, tako da i te kako imamo šta da čuvamo i branimo, a zajedno sa Srbijom to je daleko lakše i ljepše.

Poručio je to za “Glas” šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađan Cicović povodom obilježavanja 28. februara, dana kada je 1992. godine donesen Ustav pod imenom Ustav Srpske Republike Bosne i Hercegovine.

Taj važan datum biće i ove godine obilježen u Beogradu, a domaćin, devetog po redu obilježavanja godišnjice Ustava Srpske u prestonici Srbije, biće Predstavništvo na čelu sa Cicovićem.

On za “Glas” kaže da je 28. februar važan datum, jer je tim činom pravno zaokruženo postojanje Republike Srpske kao države srpskog naroda u BiH.

– Ovaj dan nije državni praznik, ali ga doživljavam kao drugi dio 9. januara – Dana Republike Srpske. Svih prethodnih godina ovim prijemom, pa tako i ove, slaveći rođendan Srpske, podsjećamo na činjenicu da su je uspostavili srpski poslanici izabrani na redovnim izborima u BiH te da je Republika Srpska međunarodno priznata kao potpisnica svih aneksa Dejtona – rekao je Cicović.

Prije svečanog prijema biće održana i tematska tribina “Srpska se brani i u Srbiji”.

– Naslov tribine je mogao biti i “Srbija se brani i u Srpskoj”, jer se i jedna i druga nalaze pred ozbiljnim izazovima. Poruka je jasna – samo jedinstveni i nacionalno svjesni možemo razumjeti da su nam najvažniji poslovi oni koji su u vezi sa očuvanjem nacionalnog identiteta, jezika, kulture, pisma, pravoslavne vjere, jer samo takvi ćemo moći na najbolji način odbraniti i sačuvati našu Republiku Srpsku i obezbijediti budućnost našeg naroda u ovom regionu. Ako budemo poštovali sebe, znaćemo da poštujemo i sve druge koji sa nama žive u ovom regionu – rekao je Cicović.

Skupština srpskog naroda BiH donijela je 28. februara 1992. godine Ustav koji je jednoglasno usvojen na temeljima Deklaracije o osnivanju Srpske i garantovao je punu ravnopravnost i jednakost naroda i građana Republike.

Povodom 31. godišnjice oglasio se i predsjednik Republike Milorad Dodik.

– Naš najvažniji zadatak je da čuvamo Republiku Srpsku i ustavni poredak, njegujemo vrijednosti na kojima Srpska počiva i razvijamo je kao moderno demokratsko društvo u kojem se poštuju prava i slobode svakog pojedinca – istakao je Dodik.

Predsjedavajuća i srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović napominje da je Republika Srpska, kroz sve godine od nastanka, uspjela sačuvati Ustav, čime je pokazano da može da funkcioniše i u teškim periodima kada je trebalo braniti slobodu, ali i u današnjim vremenima koja imaju svoje posebne zahtjeve.

Naglasila je da je Ustav Republike Srpske usvojen prije 31 godinu potvrda onoga što se govori i na šta je mnogo puta ukazano, a to je da je Srpska nastala u miru i da je donošenjem Ustava uspostavljen njen ustavno-politički sistem mnogo prije početka ratnih dešavanja.

-Republika Srpska je dobila svoj Ustav i na osnovu njega počela da uspostavlja svoj institucionalni sistem koji je bio funkcionalan, operativan i koji je radio sve ono što treba da rade takvi sistemi – navela je Cvijanovićeva.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da Ustav Republike Srpske usvojen prije 31 godinu, bez obzira na određene nedostatke, garantuje prava i slobode svima koji žive u Srpskoj i doživljavaju je kao svoju.

Višković je naveo da je 28. februar 1992. Godine veliki dan u istoriji srpskog naroda i da je to dokaz da su oni, koji su vodili Srpsku, imali želju da zemlja funkcioniše u demokratski uređenom društvu, uz garantovane slobode i prava.

-To je najveće demokratsko dostignuće. To je najveće načelo i zato treba 28. februar da proslavljamo kao značajan datum u istoriji Republike Srpske. Ustav garantuje slobode i prava svima koji žive u Republici Srpskoj i koji je doživljavaju kao svoju – naglasio je Višković.
Višković je istakao da se na ovaj datum može gledati sa ponosom, kao i na 9. januar iste godine kada je donesena odluka o stvaranju Republike Srpske.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da Srpska želi da u Beogradu obilježava značajne datume, ne osvrćući se na bilo kakve kritike.

– Obilježavamo usvajanje prvog Ustava Srpske, jer je to pravni kontinuitet i znači da se, kada postoje narod, vlast, teritorija i Ustav, može pozivati na državnost – rekao je Stevandić.

Obavezan predmet

Politikolog Nenad Kecmanović smatra da je Srpska proglašenjem Ustava stekla ključni atribut državnosti, ali i da bi ustave BiH i Srpske trebalo uvesti kao obavezan predmet u osmogodišnje škole, da bi “svako dijete odraslo sa sviješću o tome šta su ustavna prava njegove zemlje i naroda te šta mu je sve protektorat, udružen sa komšijama, oteo da bi to i vratio”.

– Poštovali ga oni ili ne, Ustav Srpske postoji i, u mjeri u kojoj ga mi svi budemo držali pod jastukom za znanje i ravnanje, biće noćna mora neprijateljima Republike. A za političko vođstvo na dnevnom redu je vraćanje entitetskih nadležnosti – istakao je Kecmanović.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!