Grupa novinara okupila se danas na Trgu Krajine u Banjaluci kako bi pružili podršku kolegi novinaru Nikoli Morači, koji je priveden u Policijsku upravu Banjaluka i optužen za krivično djelo – odavanje službene tajne.

Morača je okupljenim novinarima rekao da je sve izgledalo kao u filmu i opisao je kako je tačno sve izgledalo.

“Sve je počelo noć prije, izgledalo je kao film. Dobio sam informaciju od meni jako dobrih ljudi da me inspektori traže na njihovim adresama. Obavještavam svog glavnog i odgovornog urednika u Euro Blicu da me neki inspektori traže. Pretpostavio sam da je zbog teksta, nisam znao tačno kojeg. Urednik me nakon pola sata poziva i govori mi da su me neki inspektori tražili u pola devet naveče i u kancelariji. Blizak prijatelj, pa redakcija, vidim da me očigledno ne mogu naći tamo gdje živim. Pozvao sam PU Banjaluka i ostavio svoj broj. Juče ujutro me pozivaju na informativni razgovor i ja sam pozvao advokata i mi smo otišli zajedno”, priča Morača.

Kaže da je u početku bio ugodan razgovor dok nije uslijedilo pitanje kojim Morači traže da otkrije izvor teksta, prenosi UNA.

“Ja kažem – ne, onog trenutka kada bih otkrio izvor ja se više ne bih bavio novinarstvom”, navodi Morača.

Kaže da se tada totalno promijenila priča policajaca, koji su mu zatim oduzeli telefon.

“Osumnjičen sam za krivično djelo odavanje službene tajne. Bilo je jako zanimljivo da su tražili da dobrovoljno dam telefon, ja sam se naravno pobunio, a onda je bilo naravno između redova “ako ćemo čekati sudiju nećemo izaći odavde”, ja ih pitam samo da ženi javim da ode po djete u vrtić i inspektorica meni odgovori – neće ovdje niko ići u vrtić, a advokat mi je sugerisao i ja ostavljam telefon i imam informaciju da su ga odnijeli u sud”, rekao je Morača novinarima.

Okupljeni novinari su se nakon Trga Krajine uputili pred zgradu Policijske uprave Banjaluka.

Ispred zgrade su simbolično podigli telefone u vazduh uz poruku – vratite telefon!

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!