МУП Републике Српске саопштио је да данашње наводно “спонтано” окупљање представника медија испред Полицијске управе Бањалука представља још један директан притисак медијске заједнице на рад правосудних органа, јер, извртањем чињенице да бране права новинара, свјесно игноришу да се истрага води према налогу Окружног јавног тужилаштва против непознатог службеног лица и три представника једног медија због повреде тајности поступка.

 

– Исто тако, свјесно се прави медијска манипулација са причом о новинару и праву заштите новинарског извора, иако је овдје једини тачан факат да се конкретно, лице Н.М. сумњичи да је написало текст са подацима из истраге која је у току, те тако починио кривично дјело повреда тајности поступка – наведенео је у саопштењу.

Из МУП-а су истакли да не постоји ниједан закон који амнестира новинара од кривичне одговорности, односно сваки новинар је као и сваки грађанин дужан да поштује постојеће позитивне законске акте, а све препоруке и европске конвенције о људским правима и правима новинара јасно кажу да медијска слобода подразумјерава и моралну одговорност коју за своје дјеловање преузимају сви медијски радници.

– У тим истим конвенцијама и препорукама ЕУ и Савјета Европе стоји да су три темељна питања када је ријеч о новинарској етици истина, независност и разумијевање посљедица новинарских и медијских поступака. У овом случају нико од представника медија не поставља питање заштите жртве у тексту чији је именовани писао нити зашто је реадакција већ обрисала исти из дигиталног издања – наведено је у саопштењу.

Из МУП-а су позвали представнике медија, чији рад, како су навели, уважавају и поштују, на смиреност и да пусте институције да раде свој посао.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!