Ukoliko se ne izgradi nova sanitarna kaseta, odlaganje smeća na regionalnoj deponiji u Ramićima, čiji će se kapaciteti popuniti do kraja juna, dovešće do ekološke katastrofe i tona smeća na ulicama grada.

Kazao je ovo za “Glas Srpske” tehnički direktor JP “De­p-ot” Milenko Jaćimović te dodao da su sa ovakvim stanjem na posljednjoj sjednici Skupštine grada upoznali i odbornike i gradonačelnika. On je pojasnio da osim Banjaluke, na deponiji u Ramićima smeće odlažu i gradovi Gradiška i Laktaši te opštine Prnjavor, Čelinac, Srbac, Kotor Varoš i Kneževo.

“Deponija se stalno puni, a mi ne možemo ući u izgradnju nove sanitarne kasete, zato što imamo spor sa “Čistoćom”. Imamo i novac i projekat, ali dok je spor u toku, ne možemo ulagati. Mi smo imali i inspekcijski ekološki nadzor gdje smo naložili stručnoj organizaciji da izvrši mjerenje. Sat otkucava, nemamo vremena za čekanje. Nije nam cilj da spustimo rampu za dovoz smeća, nego da riješimo problem”, rekao je Jaćimović.

Prema njegovim riječima, jedino rješenje je da gradonačelnici i načelnici ovih lokalnih zajednica zajedno obave konsultacije, jer se rok neumitno približava.

“To zapravo znači samo jedno, ako se ne preduzmu konkretni koraci, da će 360 tona otpada biti na ulicama Banjaluke, Gradiške, Laktaša i ostalih lokalnih zajednica koje koriste deponiju u Ramićima”, kazao je Jaćimović.

Kako kaže, ne tiče se ova deponija samo “De­p-o­ta”, nego i “Čistoće”, ali prije svega građana.

“Čistoća” neće moći ispuniti ugovor sa gradom da odlaže otpad, jer je uslov bio da imaju ugovor sa “De­p-otom”. Problem je i ekološki i zdravstveni. Na pragu smo marta, a kad bismo sad i dobili  neko rješenje u roku od sedam dana, treba nam dva i po do tri mjeseca da izgradimo sanitarnu kasetu – rekao je Jaćimović. Dodao je da su već imali dva sastanka na kojima ništa krucijalno nije dogovoreno. Jaćimović kaže da je ovo problem između grada, kao jednog od osnivača, “De­p-o­ta” i “Čistoće”.

“Imamo i projekat i reviziju projekta, finansije i građevinsku dozvolu, moramo što prije sjesti za pregovarački sto kako bi urgentno riješili ovaj problem”, kazao je on.

Iz Gradske uprave su kazali za “Glas Srpske” da će inicirati sastanak kako bi se riješio problem u vezi sa regionalnom deponijom u Ramićima.

“Upoznati smo sa navedenom situacijom i problemom, a u planu je sastanak sa ovim preduzećima”, rekli su iz Gradske uprave. Juče nismo uspjeli da dobijemo odgovor iz preduzeća “Čistoća”.

Bezizlazna situacija

Milenko Jaćimović je podsjetio da je većinski vlasnik “De­p-o­ta” grad, i to 62 odsto, a da “Čistoća” ima udio u vlasništvu od 32 odsto.

“Približava se toplije vrijeme i više temperature, što će dodatno pogoršati problem. U bezizlaznoj smo situaciji, ima pola godine upozoravamo, a niko ne reaguje”, rekao je Jaćimović.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!