Влада Српске: Пројекти вриједности 21,1 милион KM на листи приоритета

231
vlada rs-projekti

Влада Републике Српске донијела је данас одлуку којом се у листу приоритетних пројеката који се финансирају из буџетских средстава са позиције “Јавне инвестиције” уврштавају пројекти укупно вриједни 21,1 милион КМ.

Уз пројекат санације штете од поплава на подручју Козарске Дубице који ће бити финансиран са 750 хиљада КМ, на листу приоритетних пројеката је уврштен пројекат изградње спортске дворане у Добоју која ће бити суфинансирана са два милиона КМ.

Планирана је и подршка улагањима у Универзитетски град у Бањалуци у износу два милиона КМ, а из средстава јавних инвестиција биће издвојено 700.000 КМ за наставак санације Павиљона 3 у оквиру пројекта Реконтрукција објеката у ЈУ Студентски центар “Никола Тесла” у Бањалуци.

Такође, у листу приоритетних пројеката је уврштено и улагање у објекат Ортопедска хирургија у Слатини. Ријеч је о набавци радова, медицинске и немедицинске опреме и намјештаја вриједности 10 милиона КМ.

Јавним инвестицијама биће обухваћен и наставак улагања у објекте на Јахорини који су дати на кориштење Угоститељском сервису Владе Републике Српске у висини 1,9 милиона КМ.

У приоритетне пројекте је уврштена и финансијска помоћ Тениском савезу Републике Српске за организацију турнира Српска Опен 2023., за финансирање грађевинских радова, у укупном износу три милиона КМ.

Такође, из средстава јавних инвестиција биће финансиран и ремонт техничке опреме за оперативне послове противградне заштите у вриједности 775 хиљада КМ.

Влада Републике Српске усвојила је данас Информацију о плану расподјеле средстава за спровођење Програма за дјецу у години пред полазак у школу у 2023. години за који ће из Буџета Републике Српске бити издвојено 525.978 КМ.

Влада Републике Српске данас је усвојила Стратегију развоја локалне самоуправе у Републици Српској за период 2023-2029. године чиме је јасно изражено опредјељење Владе да се настави процес реформе локалне самоуправе и стратешки усмјерава њен даљи развој.

Ова стратегија је трећа у низу и садржаваће кључна рјешења и мјере за процес децентрализације и унапређења локалне самоуправе на принципима Европске повеље о локалној самоуправи. Унапређење управљања имовином у јединицама локалне самоуправе, јачање грађанског учешћа у процесу доношења одлука на локаланом нивоу, управљање квалитетом, јачање капацитета и стручно усавршавање запослених у јединицама локалне самоуправе, унапређење услуга које се пружају грађанима и међуопштинске сарадње, дигитална трансформација, те креирање повољног пословног окружења, само су неке од тема које су обухваћене новим стратешким документом.

Такође, један од приоритета новог стратешког документа биће унапређење система подршке неразвијеним јединицама локалне самоуправе кроз развијање механизама додатне материјалне и нематеријалне подршке неразвијеним јединицама локалне самоуправе како би се подстакао њихов развој и обезбиједио уравнотежен развој јединица локалне самоуправе у Републици Српској, те смањила разлика у степену развијености.

Влада Републике Српске донијела је Одлуку о начину реализације пакета енергетске подршке енергетски сиромашним потрошачима, за трошкове гријања. Овом Одлуком се прописује начин реализације пакета енергетске подршке енергетски сиромашним потрошачима/угроженим домаћинствима кроз додјелу финансијске помоћи за трошкове гријања из инструмента претприступне помоћи ИПА 3 за 2023. годину. Циљ расподјеле ове финансијске помоћи јесте ублажавање негативних социо-економских утицаја енергетске кризе, а Одлуком се прописују услови за додјелу финансијске помоћи, начин прикупљања и обраде података, начин додјеле средстава, начин праћења и извјештавања о реализацији пакета енергетске подршке.

Расположива средства за финансијску помоћ за трошкове гријања за угрожена домаћинства у Републици Српској биће подијељена са бројем корисника, након процеса утврђивања коначног броја корисника ове финансијске помоћи, односно сачињавања спискова на основу евиденција надлежних институција. Укупна планирана средства за ову намјену за БиХ износе 50 милиона евра, од чега 33% за Републику Српску.

Енергетски сиромашним потрошачима/угроженим домаћинствима сматрају се: корисници права на новчану помоћ по основу закона којим се уређује област социјалне заштите, корисници права на додатак на дјецу по основу закона којим се уређује област дјечије заштите, незапослени борци од прве до пете категорије млађи од 60 година, који су корисници мјесечног новчаног примања на основу Одлуке Владе, борци од прве до пете категорије старији од 60 година, који се према ажурираним подацима из евиденција Министарства рада и борачко инвалидске заштите налазе у стању социјалне потребе, као и лица старија од 65 година чија мјесечна примања по члану њиховог домаћинства не прелазе износ од половине најниже плате дефинисане у јануару 2023. године у Републици Српској.

За прве четири категорије енергетски сиромашних угрожених домаћинстава на основу већ постојећих евиденција, о корисницима права спискове ће у наредном периоду сачинити центри/службе за социјални рад, Јавни фонд за дјечију заштиту Републике Српске и Министарство рада и борачко инвалидске заштите Републике Српске, док ће за пету категорију, односно лица старија од 65 година чији мјесечни приход по члану њиховог домаћинства не прелазе износ од половине најниже плате дефинисане у јануару 2023. године у Републици Српској, Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске расписати јавни позив.

Домаћинство које испуњава услове за ову врсту финансијске помоћи по више основа моћи ће да оствари право по једном основу, а финансијска помоћ се додјељује по домаћинству, односно једном члану домаћинства који испуњава услове.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!