Za nasilje na internetu u zatvor i do deset godina

134

Republika Srpska konačno kreće u pooštravanje kazne za neovlašćeno snimanje i prikazivanje tog sadržaja na internetu, a onima koji se usude da to urade i tim činom ugroze nečiji život prijete kazne i do deset godina zatvora.

Naime, nakon što je objavljen video-spimak na kojem je ismijavan Mladen Dulić iz Laktaša, a koji je se nakon toga izvršio samoubistvo, Srpska je najavila izmjene Krivičnog zakonika RS, odnosno kažnjavanje internet nasilja.

U prednacrtu izmjena Krivičnog zakonika RS dodat je novi član koji se odnosi na neovlašćeno objavljivanje i prikazivanje tuđeg spisa, portreta i snimka.

– Ko objavi ili prikaže spis, portret, fotografiju, video-zapis, film ili
fonogram ličnog karaktera bez pristanka lica koje je taj spis sastavilo ili na koga se odnosi, odnosno bez pristanka onih koji su na portretu, fotografiji, video-zapisu ili filmu ili čiji je glas snimljen na fonogramu ili bez pristanka drugog lica čiji se pristanak po zakonu traži, a to je imalo ili moglo da ima štetne posljedice po lični život tog lica, biće kažnjen novčanom ili kaznom zatvorom do dvije godine – navedeno je u prednacrtu izmjena zakona u koji je “Glas Srpske” imao uvid.

Ako je neovlašćeno objavljivanje i prikazivanje učinjeno prema članu porodice ili prema nekom drugom licu s namjerom nanošenja štete ugleda počinioca čeka kazna od zatvora od šest mjeseci do tri godine.

– Ako je usljed tog neovlašćenog snimanja i objavljivanja teže narušeno zdravlje lica čiji je spis, portret ili snimak objavljen, kazna je od jedne do pet godina, a ako je to dovelo do smrtne posljedice, onda je zatvor od dvije do deset godina – stoji u prednacrtu.

Takođe u istom zakonu dodat je još jedan novi član, a koji se odnosi na zloupotrebu fotografije i video-snimka eksplicitnog sadržaja.

– Onaj ko zloupotrijebi povjerenje i bez pristanka drugog lica učini dostupnim trećim osobama fotografiju ili snimak polno eksplicitnog sadržaja, a koji je nastao za ličnu upotrebu i time povrijedi privatnost biće kažnjen zatvorom do dvije godine – stoji u zakonu.

Ista kazna propisana je i za one koji izrade novu ili preinače
postojeću fotografiju ili snimak polno eksplicitnog sadržaja drugog lica i taj snimak upotrijebe kao pravi.

– Ako su ova krivična djela učinjena putem kompjuterskog sistema ili mreže ili na drugi način kojim je omogućeno da fotografija ili snimak postanu dostupni većem broju lica, počinilac će biti kažnjen zatvorom od jedne do tri godine – navedeno je u novom članu.

Pomoćnik ministra pravde Slobodan Zec rekao je da su na osnovu više inicijativa pristupili izmjenama Krivičnog zakonika RS.

– Mislim da će se već na prvoj sjednici Narodne skupštine RS izmjene zakona naći pred poslanicima. Malo je članova i ne radi se o sistemskim izmjenama pa nema potrebe da imamo stručnu i javnu raspravu, dovoljna je skupštinska – rekao je “Glasu” Zec, koji očekuje da bi već od ljeta mogli imati primjenu Krivičnog zakonika u izmijenjenom obliku.

Krađa struje

U Krivičnom zakoniku RS predložene su i izmjene člana koji se odnosi na krađu struje, toplotne energije ili prirodnog gasa.

– Onaj ko suprotno propisima priključi elektroenergetske objekte na
mrežu te troši energiju ili gas bez propisanih mjernih uređaja ili mimo njih ili na neki drugi način neovlašćeno koristi struju, toplotnu energiju i gas biće kažnjen zatvorom od šest mjeseci do tri godine te novčanom kaznom – stoji u izmjenama zakona. Ako vrijednost po ovom osnovu prelazi 10.000 KM počinilac će biti kažnjen zatvorom od jedne do pet godina te novčanom kaznom, a ako prelazi iznos od 50.000 KM kazna je od dvije do deset godina.

Izvor: Glas Srpske

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!