Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin rekao je da se na ovoj visokoškolskoj ustanovi doslovno poštuju sva pravila koja se odnose na oblast visokog obrazovanja, te da je nedopustivo da u društvu postoje pojave, kao što je nezakonito izdavanje i nedozvoljena trgovina fakultetskim diplomama.

Gajanin smatra da je neophodno učiniti sve napore i spriječiti zloupotrebe u visokom obrazovanju.

“Moramo poštovati zakonske i sve podzakonske akte, koje uređuju oblast visokog obrazovanja i procedure koje se odnose na regulative u ovoj oblasti. Nedopustivo je da neko stekne zvanje visokoobrazovanog iz bilo koje oblasti, a da nije ni išao na fakultet”, rekao je Srni Gajanin.

Da bi se ovakve pojave spriječile, Gajanin ističe da je potrebno da inspekcija koja je nadležna za visoko obrazovanje pojača rad na terenu.

“Obaveza inspekcijskih organa jeste da nadzire rad svih javnih i privatnih visokoškolskih ustanova”, rekao je Gajanin.

Prema njegovim riječima, na Univerzitetu u Banjaluci se strogo poštuju sva pravila koja se odnose na oblast visokog obrazovanja.

“Smatram da se ovakvi propusti ne mogu desiti u javnim visokoškolskim ustanovama. Potrebno je da nadzor vrše rukovodstva visokoškolskih ustanova, kao i inspekcijske službe”, rekao je Gajanin.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ uhapsili su juče 11 lica u akciji “Klaster” usmjerenoj na suzbijanje organizovanog kriminala i sistemske korupcije, povezanih sa nezakonitim izdavanjem i nedozvoljenom trgovinom fakultetskim diplomama na području BiH.

Akcija je realizivana na području Banjaluke, Bijeljine, Istočnog Sarajeva, Prijedora, Kozarske Dubice, Brčkog, Travnika i Mostara, a pretresi su izvršeni na 18 lokacija, i to devet stambenih objekata i pokretnih stvari fizičkih lica i devet visokoškolskih ustanova.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!