Ima li razloga za brigu: Jesu li bezbjedne zgrade u Banjaluci?

365
Kroz presu trebao bi proći uzorak betona koji se koristi u izgradnji. Beton se njeguje 28 dana. Nakon toga u laboratoriji se vrši ispitivanje čvrstoće, kažu stručnjaci. Tako bi trebalo da bude i sa cjelokupnim građevinskim materijal.

“Beton se ispituje na pritisnoj čvrstoći, tako što se kocka uzorak 150*150 stavi na presu i ispituje na pritisak. Rezulatat koji daje presa pokazuje kolika je pritisna čvrstoća”, kaže Tomislav Dubočanin, radnik laboratorije poslovne jedinice CPK Institut.

Iako materijal igra bitnu ulogu u samom procesu ljudski faktor uvijek je presuđujući, navodi ATV. Banjalučani bar prema riječima struke ne bi trebali brinuti. Sve se kažu radi po zakonu i kako treba. Problema bi moglo biti sa zgradama, starije gradnje.

“Mislim da bi imali problema ne daj bože kao kad bi se desilo u Turskoj da bi imali problema sa zgradama prije zemljotresa koje su ostale i renovirane a to su zgrade koje su starije i koje su u starijim naseljima kao što su Nova varoš, Obilićemo dakle u tim naseljima kod starijih zgrada mislim da bi mogli imati problema kod ovih zgrada poslije zemljotresa i ovamo od 2000. do danas mislim da su to stabilne i jako dobro građene zgrade”, kaže Slobodan Stanarević, inžinjer građevinarstva.

Kvalitet radova na gradilištu vrši nadzorni organ dok gradski inspektori kontole vrše periodično. Građevinski dnevnik obavezan je na svakom gradilištu.

“Najjednostavije rečeno to je biblija jednog gradilišta gdje nadzorni organ građenja potvršuje svojim potpisom da su radovi izvođeni kako je predviđeno projektom”, kaže Dušanka Nikolić, načelnik Odjeljenja za odnose s javnošću u inspektoratu Republike Srpske.

Mnogi su se poslije dešavanja u Turskoj zapitali koliko su bezbjedne zgrade u kojima žive. U zgrade koje se tek grade, kažu ipak sumnjaju.

“Imali smo zemljotres, trebalo bi se povesti malo više računa kako se grade objekti. Vjerujem da je to u redu ali opet mi kao građani imamo pravo da sumnjamo……. Malo više se brinem za ove nove gradnje. Nisam siguran koliko je to sve dobro odrađeno…. Mislim da je bezbjedno, nemam neki strah”, kažu neki od anketiranih građana Banjaluke.

Uz zahtjev za izdavanje građevinske dozvole investitor mora priložiti i glavni. projekat.  Neizostavan dio svega je i seizmički proračun koji se mora izvršiti.

Izvor: ATV

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!