Metalna konstrukcija bez zidova, ograda, pocijepan najlon, oštećene table i krov, plus crvena traka za zabranu rušenja, prizor je koji možete vidjeti na ruševnoj baraci preko puta Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, dvadesetak metara od Palate Republike, sjedišta Predsjednika Srpske i pedesetak metara od sjedišta gradonačelnika, u strogom centru Banjaluke.

Rušenje ove, nekadašnje radnje počelo je prije skoro godinu dana, a ubrzo je zaustavljeno intervencijom Odjeljenja za inspekcijske poslove i komunalnu policiju Grada Banjaluka.

Zbog čega su tada gradski inspektori spriječili njeno uklanjanje, do danas u javnosti nije poznato. To je jedno od pitanja koje je BL portal uputio Gradskoj upravi, ali odgovor ni nakon nekoliko dana, i pored obećanja, nije stigao.

Tako je ova ruina, nedaleko od najpopularnijeg gradskog šetališta, i dalje “trn u oku“ mnogobrojnim Banjalučanima koji svakodnevno prolaze ovim dijelom grada. Jedna od njih je i Jovanka Ostojić, koja smatra da bi se to što prije moralo riješiti, odnosno ili srušiti ili renovirati.

Sa njom je saglasan i Mišo Kopanja, koji kaže da ovo nije jedini ovakav primjer u gradu.

„Katastrofa, još u samom centru grada, možete misliti kako je onda u drugim dijelovima, malo dalje od centra. Ovo treba da se riješi što prije“, kaže Mišo.

Ne može se baš sve stići, pomirljiviji je Banjalučanin Drago Klincov, ali ni on ne spori da se ovakva “građevina” što prije treba ukloniti.

„Šta ćeš, pa jeste ružno, ali ne mogu ljudi sve stići. Vidite da se Banjaluka gradi, možda trenutno nema para dovoljno”, kaže Drago.

Kao vlasnici parcele od 267 kvadrata, na kojoj se nalazi ovaj devastirani objekat, u katastru se vode firma “Vicanović company” iz Laktaša i Grad Banjaluka. Iz ove kompanije, koja trenutno prodaje stanove u novoj zgradi u banjalučkom naselju Obilićevo, nisu htjeli da daju bilo kakve informacije na pitanja BL portala o stanju objekta i planovima na lokaciji u ulici Bana dr Todora Lazarevića u samom centru Banjaluke.

Izvor: ekatastar.rgurs.org

Više detalja otkrio nam je Nenad Luburić, čija firma “Ideal Kompani” je, kako je vidljivo iz podataka u katastru, vlasnik nekoliko obližnjih parcela.

,,Vicanović Company su kupili parcele prema predsjedničkoj palati. Ne znam od koga su kupili. Oni su to sada iznajmili, neko hoće to da sanira, ali inspekcija to ne dozvoljava. Oni to iznajmljuju dok ne dobiju dozvolu da mogu graditi“, rekao je Luburić za BL portal.

Na lokaciji pored Palate Republike i ANURS-a, na kojoj prolaznici već mjesecima umjesto radnje sa izlogom gledaju uništeni objekat, planirana je, prema ranijim informacijama, izgradnja nove stambeno-poslovne zgrade čiji budući izgled je još prije skoro dvije godine u javnosti prezentovan pod nazivom “Palace Center”.

Autor projekta je arhitekta Željko Kusić, a kao investitor je naveden “Premium invest” poznatog banjalučkog biznismena Veselka Malbašića, koji stoji i iza projekta “Bijeli dvor”, takođe u centu grada. Međutim, Andrej Došenović, direktor “Premium Investa”, odbio je za BL portal da komentariše bilo šta po ovom pitanju.

Kako BL portal nezvanično saznaje, početak izgradnje novog modernog zdanja po najoptimističnijoj verziji planiran je za kraj ove godine. Sudeći po odgovorima koje nismo dobili, možda će uklanjanje rugla u srcu Banjaluke morati da sačeka baš kopanje temelja za novu zgradu još jednog investitora.

 

Izvor: BL Portal

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!